Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Βασίλης Μπολάνος ξανά πρόεδρος της Ομόνοιας

Με τη συμμετοχή περίπου 350 αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε χθες στους Αγίους Σαράντα η Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας με μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Προέδρου του νυν προέδρου και δήμαρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου.
 
Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αθηνών Λάμπρος Μίχας, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας και η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης κ. Δημητρακοπούλου
 
Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Κ. Γκιουλέκας.

Την Τρίτη η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων της Αιγύπτου

Freedom flotilla Cairo protestImage by Wild_atHeart via FlickrΤην Τρίτη ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου, που επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην αφρικανική χώρα.
Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσουν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Τρίτη στις 9 π.μ.
Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους που θα αναχωρήσει.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν έφτασε τους 200.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Τσιόκας έκανε έκκληση για την άμεση ανταπόκριση των ελληνικών αρχών για την αποστολή αεροπλάνων, «αλλιώς κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας αναλαμβάνει με δική της ευθύνη να μεταφέρει τους παροίκους στο αεροδρόμιο.
Την ίδια ώρα και ενώ συνωστισμός επικρατεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, με χιλιάδες ξένους υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από το Κάιρο, δέκα Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν στην Αίγυπτο περιμένουν να επιβιβαστούν στον τερματικό σταθμό 4 και να μεταφερθούν με ιδιωτική πτήση αμερικανικών αερογραμμών στη Λάρνακα, ύστερα από συνεννόηση που είχε η κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο με τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές.
Στην παροικία του Καΐρου, λιγότεροι είναι οι ομογενείς που ανησυχούν. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής δήλωσε ότι προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.
Τα γραφεία και των δύο ελληνικών κοινοτήτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παραμένουν ανοικτά, στο πλαίσιο των ωρών που επιτρέπει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει για τους παροίκους.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Α.Π.Θ στον Πατριάρχη

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητή Γιάννη Παντή, την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου και την Αντιπρύτανη Έρευνας, Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου-Ανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Πρυτανικές Αρχές υπέβαλλαν πρόταση για τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών που σκοπεύει να συστήσει το Πατριαρχείο.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. απεύθυναν πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές έθεσαν στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη όλες τις δυνάμεις του Πανεπιστημίου για την ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο Μ. Εσπερινό του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, κατά τον οποίο εκκλησιάστηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ.

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, οι Πρυτανικές Αρχές επισκέφθηκαν το Σισμανόγλειο Μέγαρο, πρώην προξενική κατοικία, όπου γίνεται διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, με μεγάλη απήχηση, και συναντήθηκαν με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Βασίλειο Μπουρνόβα.

Οι Πρυτανικές Αρχές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καθηγητές που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και με πενήντα, περίπου, Τούρκους μαθητές τους.

Το Α.Π.Θ. θα συμβάλει στο σημαντικό έργο που επιτελείται, με την αποστολή ελληνικών βιβλίων στους μαθητές και τη φιλοξενία τους, τον ερχόμενο Αύγουστο, στην κατασκήνωση του πανεπιστήμιου, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να κάνουν πρακτική άσκηση και να έρθουν σε άμεση επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

«Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» του Πάρι Πετρίδη (VIDEO)

Dolmabahce IstanbulImage via Wikipedia
  • Μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η έκθεση «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» του Πάρι Πετρίδη ταξιδεύσε στην Πτολεμαΐδα, στο χώρο της Γκαλερί Έκφραση. Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης αποτελούν το θεματικό πυρήνα της έκθεσης του Πάρι Πετρίδη. 
  • Ο δημιουργός έχει καταγράψει με το φακό του τους εσωτερικούς χώρους των επιβλητικών αυτών οικοδομημάτων - τα οποία χτίστηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη διασπορά - αποτυπώνοντας από τη μια τη συμβολή τους στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης του Ελληνισμού και από την άλλη τη μεγάλη αισθητική τους αξία. ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Θρίλερ με τον 16χρονο Ελληνα φονιά στη Νέα Υόρκη

Ενα δικαστικό θρίλερ με κατηγορούμενο έναν 16χρονο Ελληνα, ο οποίος κατηγορείται ότι κατέσφαξε με πενήντα μαχαιριές έναν πασίγνωστο ραδιοφωνικό παραγωγό και δημοσιογράφο του ABC, εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη. 
 
Η ιστορία, που σόκαρε την κοινή γνώμη, ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2009, οπότε συνελήφθη ο Γιάννης Κατέχης από το Κουίνς. 
 
Τότε ένας εργάτης του μετρό τον είδε αιμόφυρτο και ειδοποίησε ασθενοφόρο.

Στο νοσοκομείο αλλά και αργότερα στην αστυνομία ο νεαρός δικαιολόγησε τα βαθιά τραύματα στην παλάμη του λέγοντας ότι κόπηκε με ένα σπασμένο μπουκάλι. Ομως δεν έπεισε τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν και αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είχε σκοτώσει τον 47χρονο δημοσιογράφο Τζορτζ Γουέμπερ, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι σατανιστής και σαδομαζοχιστής!

Το θύμα βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν με τόσες πολλές μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός του που στάθηκε αδύνατον να τις μετρήσει ακόμα και ο ιατροδικαστής, ο οποίος ωστόσο βεβαίωσε ότι ήταν περισσότερες από πενήντα! Ο Ουέμπερ βρέθηκε δεμένος στους αστραγάλους με κολλητική ταινία, ενώ τα σημάδια στα χέρια του έδειχναν ότι προσπάθησε να αμυνθεί.

Οι λεπτομέρειες που άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκάλεσαν σοκ ακόμη και στη μαθημένη από στυγερά εγκλήματα αμερικανική κοινωνία! Ο ανήλικος τότε ομογενής είχε ανταποκριθεί σε μια αγγελία που είχε αναρτήσει ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα «Craiglist» αναζητώντας «ερωτικό σύντροφο για να τον πνίξει με ερωτικές πράξεις» -εννοώντας ότι επιθυμεί τον λεγόμενο ασφυκτικό οργασμό- και προσθέτοντας ότι θα τον αντάμειβε με 60 δολάρια για στοματικό σεξ.

Υστερα από πολλές ηλεκτρονικές συνομιλίες έκλεισαν ραντεβού στο διαμέρισμα του Ουέμπερ. Ο 16χρονος Τζον ισχυρίζεται ότι τσακώθηκαν, [Ο Ελληνας κατηγορούμενος Γιάννης Κατέχης.] , όταν ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να του δώσει την αμοιβή του και τον απείλησε με ένα μαχαίρι. Εκείνος -υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ- το άρπαξε και, αν και τραυματίστηκε βαθιά στην παλάμη του, τον μαχαίρωσε αλλεπάλληλες φορές… Το πρόβλημα για τον 16χρονο είναι ότι στο αίμα του ανιχνεύτηκε οινόπνευμα, όχι όμως ψυχοτρόπες ουσίες.

Υστερα από δεκαοκτώ μήνες κράτησης ήρθε η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας για τον «άγουρο» δολοφόνο… Κι εκεί βρίσκεται αντιμέτωπος με την άτεγκτη εισαγγελέα Αννα Σίγκα-Νικολάτσι, μια 40χρονη ψηλή και αθλητική ξανθιά γυναίκα, η οποία παρά την προχωρημένη εγκυμοσύνη της, δείχνει αρκετά σκληρή για να τον στείλει στη φυλακή με ισόβια!

«Λες ψέματα ότι θυμάσαι να τον μαχαίρωσες μόνο μία φορά! Θυμάσαι τα πάντα, πριν και μετά το έγκλημα... Δεν ήξερες ότι οι νόμοι της Νέας Υόρκης επιβάλλουν στους 16χρονους να δικάζονται ως ενήλικοι, αλλά σκέφτεσαι ότι έχεις αρκετές πιθανότητες να γλιτώσεις! Οι ένορκοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στα συναισθήματα φρίκης που προκαλεί μια βάναυση δολοφονία και στην αποστροφή απέναντι σε όσα προηγήθηκαν από αυτήν. Ισως δουν την υπόθεση όπως την προβάλλει ο δικηγόρος σου: ότι ένα παιδί χρησιμοποιήθηκε από ένα σεξουαλικό αρπακτικό για ακατονόμαστες πράξεις» είπε στην εισαγωγική της αγόρευση.

Ο συνήγορος του ελληνόπουλου προσπάθησε να αντιμετωπίσει την εισαγγελέα με όπλο τη μικρή ηλικία του κατηγορουμένου: «Οταν του έδεσε τα πόδια, ο Ουέμπερ κούνησε εναντίον του μικρού ένα μαχαίρι κι εκείνος πανικοβλήθηκε και το άρπαξε, γι’ αυτό τραυματίστηκε βαθιά στην παλάμη. Το θανατηφόρο τραύμα στον λαιμό του θύματος προκλήθηκε πάνω στην πάλη τους. Ηταν αυτοάμυνα… Ακόμη κι αν δικάζεται ως ενήλικος, δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε κανενός είδους σεξουαλική πράξη με έναν ενήλικο άντρα! Το θύμα τον πότισε με α [Το θύμα, Τζορτζ Γουέμπερ.] λκοόλ και κάτι που ο Κατέχης νόμιζε ότι ήταν κοκαΐνη, προσπαθώντας να κάνει κάτι 1000% ανήθικο και παράνομο» ισχυρίστηκε ο Τζέφρι Σουάρτς.

Και μόνο το γεγονός ότι η Αννα Σίγκα-Νικολάτσι κατέχει το απόλυτο ρεκόρ στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης, με τριάντα έξι καταδίκες κατηγορουμένων σε ισάριθμες δίκες, έκανε τη θέση του 18χρονου πια ελληνόπουλου εξαιρετικά δύσκολη.

Ωστόσο οι ένορκοι τον έσωσαν, αφού δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έκανε το έγκλημα. Ετσι η δίκη θα επαναληφθεί.

Με νέο δικηγόρο τον Τζέι Κοέν, ο Κατέχης θα ισχυριστεί ότι διέπραξε τον φόνο υπό αφόρητη ψυχολογική πίεση κι αν οι ψυχίατροι συμφωνήσουν, η ποινή του δεν θα είναι μεγαλύτερη των 25 ετών και θα αποφυλακιστεί όταν εκτίσει τα 6/7, δηλαδή σε περίπου δεκαεννέα χρόνια. Το θετικό για τον νεαρό ομογενή είναι ότι δεν θα έχει απέναντί του την αδέκαστη εισαγγελέα, που πλέον είναι μητέρα και έχει άδεια!

"Ο Ελληνισμόςτης Κωνσταντινούπολης (1800-1922), Εκπαίδευση και Πολιτική"

«Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1800 - 1922), εκπαίδευση και πολιτική» τιτλοφορείται το βιβλίο του δρος Ιστορίας - εκπαιδευτικού Αντώνη Παυλίδη, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποντίων Εκπαιδευτικών και σχολικού συμβούλου, που παρουσιάσθηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών. Προϊόν ενδελεχούς μελέτης αρχειακών πηγών στην Κωνσταντινούπολη -κυρίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου- το βιβλίο αναλύει τη σχέση πολιτικής και εκπαίδευσης στο πλαίσιο του τριπόλου Πατριαρχείο, Οθωμανικό κράτος, Ελληνισμός.
Το βιβλίο παρακολουθεί την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη οθωμανική αυτοκρατορία από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1922, τότε που υπήρχαν 2.000 ελληνικά σχολεία. Μελετά με ποιους τρόπους η εκπαίδευση στήριξε και τροφοδότησε την ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου στην οθωμανική αυτοκρατορία αναπαράγοντας ιδεολογία και προσανατολίζοντας το περιεχόμενό της σε τομείς που συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Όχι τυχαία, η πρώτη ελληνική πανεπιστημιακή σχολή ιδρύθηκε το 1831 και ήταν η Εμπορική Σχολή της Χάλκης, ενώ σε αρκετά σχολεία υπήρχαν εμπορικά τμήματα.
Ο Αντώνης Παυλίδης αντλεί για το πόνημά του πληροφορίες από σειρά πηγών (πρακτικά συνεδριάσεων, κανονισμοί σχολείων και σχολικών φορέων, αναλυτικά προγράμματα, ελληνική, αγγλική και τουρκική βιβλιογραφία). Όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης «μέσω της συνθετικής αξιοποίησης και διασταύρωσης των πολυποίκιλων πηγών (ο συγγραφέας) κατέληξε σε ενδιαφέροντα ευρήματα, που εμπλουτίζουν την ιστορική έρευνα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην αξιοποίηση της τουρκικής βιβλιογραφίας, η οποία μέσω της παράθεσης των απόψεων της άλλης πλευράς ενισχύει την αντικειμενικότητα, και στην αξιοποίηση, για πρώτη φορά, των πρακτικών των συνεδριάσεων της Πατριαρχικής Κεντρικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής».
Στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη -«του μπάρμπα Γιάννη, ενός Κρητικού με καταγωγή από τη Σμύρνη», όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης- το βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, φιλοδοξεί να φθάσει στα χέρια των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Κωνσταντινούπολης και όποιου άλλου εκπαιδευτικού θέλει να ανιχνεύσει τη συμβολή της εκπαίδευσης «ως του σημαντικότερου τομέα της κοινωνικής ζωής».
Την πρώτη σελίδα του βιβλίου τιμά συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σήφης Μπουζάκης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών και καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου, ο οποίος τόνισε: «Ο Ελληνισμός της Πόλης θα αναζωογονηθεί από την εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, ο ίδιος ο λαός θα στηρίξει τη χώρα και θα τη σώσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικής καταγωγής Υπουργός στη Βραζιλία

Στην Βραζιλία ως Υπουργός - Επικεφαλής της «Γραμματείας για τις πολιτικές για τις γυναίκες» ορίστηκε η Ελληνικής καταγωγής, κα Iriny Lopes (Iriny Nicolau Corres Lopes). Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης της απέστειλε συγχαρητήριο  τηλεγράφημα, ενώ ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία κ. Δ. Αλεξανδράκης παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας της.

Η κυρία Iriny Lopes ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 κυρίως μέσω ενώσεων πολιτών με αιτήματα βελτιώσεως της κατοικίας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και θέματα περιβάλλοντος. Όντας ενεργό μέλος του Κόμματος  των Εργατών (ΡΤ) διετέλεσε τοπική Πρόεδρος του Κόμματος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματέας για τις Διεθνείς Σχέσεις. Ασχολήθηκε εντονότερα με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ομοσπονδιακή βουλευτής το 2002 και έγινε μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Μειονότητες. Επανεξελέγη στη Βουλή το 2006 και το 2010. Στην τελευταία Βουλή διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βραζιλίας.

Η ελληνική ομογένεια στη Βραζιλία είναι οργανωμένη σε κοινότητες σε πολλές πόλεις της χώρας. Στο Σάο Πάολο διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της και εδρεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είχε την Τρίτη στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Πατριαρχείο, νωρίς το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για τα οικονομικά θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αργότερα, ο κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναμένεται να επισκεφθεί την μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, για να ευχηθεί στον μητροπολίτη Αθανάσιο για την ονομαστική του εορτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα το απόγευμα.

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Ρωμιοί Συνθέτες Της Πόλης

Κριτική από: Χάρης Σαρρής/ΤΑ ΝΕΑ
Η εν λόγω έκδοση επιχειρεί μια γνωριμία με τους Ρωμιούς συνθέτες, που έδρασαν στο χώρο της οθωμανικής κλασικής μουσικής. Μια μουσική με βαθιές ρίζες στη μακραίωνη παράδοση της ανατολικής Μεσογείου, που είναι κι η άμεση κληρονόμος της βυζαντινής και της αραβοπέρσικης μουσικής παράδοσης. Οι φορείς της προέρχονταν απ' όλους τους λαούς που έζησαν στο πολυεθνικό ψηφιδωτό της Κωνσταντινούπολης: Ρωμιοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι... Στην έκδοση αυτή, ξεναγός μας στο έργο των Ρωμιών συνθετών της Πόλης είναι το συγκρότημα "Βόσπορος", που αποτελείται από διακεκριμένους Τούρκους δεξιοτέχνες. Οι Ρωμιοί συνθέτες που ανθολογούνται έδρασαν από το 18ο αιώνα, περίοδος μεγάλης ακμής της οθωμανικής κλασικής μουσικής, έως τις αρχές του αιώνα μας. Ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Δημήτριος Καντεμίρης, βοεβόδας της Μολδαβίας, που ήταν ένας από τους πιο μορφωμένους λογίους της εποχής του. Πολλοί απ' αυτούς είχαν σπουδάσει και τη βυζαντινή μουσική, όπως ο Ζαχαρίας ο χανεντές. Ήταν μαθητής του Δανιήλ Πρωτοψάλτη στη βυζαντινή μουσική και μελοποίησε και εκκλησιαστικούς ύμνους, ιδιαίτερα καλοφωνικούς ειρμούς. Παράλληλα έπαιζε ταμπούρ κι ήταν και χανεντές (τραγουδιστής) στο παλάτι του Σουλτάνου... Στην έκδοση αυτή μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τις πολύ εκφραστικές μελωδικές γραμμές που συνέθεσαν οι Ρωμιοί συνθέτες, οι οποίες στηρίζονται στα "μακάμια" (μουσική "δρόμοι") και τα "ουσούλια" (ρυθμικά σχήματα) της ανατολικής μουσικής. Ακούγονται τα όργανα της κλασικής ορχήστρας: πολίτικη λύρα, νέι (μακριά φλογέρα), ταμπούρ, κανονάκι και βιολοντσέλο. Η πολίτικη λύρα είναι γνωστή και με το όνομα "κεμεντζέ ρουμί" (κεμεντζές των Ελλήνων), γεγονός που φανερώνει την ελληνική προέλευσή της. Περιλαμβάνονται οχτώ οργανικές συνθέσεις που στηρίζονται στις φόρμες της λόγιας μουσικής της Κωνσταντινούπολης κι έξι ταξίμια, όπου κάθε όργανο της ορχήστρας φανερώνει τις εκφραστικές του δυνατότητες. Οι οργανικές φόρμες "Πεσρέφ" και "Σαζ σεμαϊσί" έχουν τις ρίζες τους στην αυλική μουσική των Περσών, ενώ το "Μεστέ" είναι αργή και μελισματική φωνητική σύνθεση, όπου ανάμεσα στους στίχους τραγουδιούνται οι συλλαβές "τερεννούμ". Είναι κάτι αντίστοιχο με την καλοφωνία της βυζαντινής μουσικής. Απ' αυτό το παράδειγμα μπορούμε να δούμε τις ανταλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δυο μουσικές, τη στιγμή που -πολλές φορές- τα ίδια άτομα διακρίνονταν και στις δυο... Ο δίσκος αυτός είναι ο πρώτος αφιερωμένος στο έργο των Ρωμιών συνθετών της Πόλης που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Επιχειρεί να φωτίσει μια άγνωστη (στο πλατύ κοινό) πλευρά της ελληνικής μουσικής, πολύ πριν οι εθνικισμοί καταστρέψουν τη μακραίωνη συμβίωση των λαών... Οι δεξιοτέχνες του "Βοσπόρου", κληρονόμοι και συνεχιστές της μακραίωνης αυτής παράδοσης, μας ξεναγούν στο κλίμα που επικρατούσε στη λόγια μουσική της Πόλης έως τις αρχές του αιώνα. Προσεγμένη είναι επίσης κι η επιλογή του ηχητικού υλικού. Τα μακάμια που ακούγονται είναι "συγγενικά" μεταξύ τους, ενώ το τελευταίο ταξίμι καταλήγει στο μακάμ "ράστ", όπου κινούνταν τα πρώτα κομμάτια. Στο ένθετο φυλλάδιο περιέχονται σύντομα βιογραφικά στοιχεία των ανθολογούμενων συνθετών, πληροφορίες για τα μουσικά όργανα, καθώς και κατατοπιστικά σχόλια για τα κομμάτια της έκδοσης από το Γιάννη Ζάννο. Την επιλογή των κομματιών έχουν κάνει ο Νικηφόρος Μεταξάς και η Ανιές Αγκοπιάν.

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Από ελληνικά χέρια η «χρυσή αγκράφα» της Βαϊκάλης

Με µια λιτή ανακοίνωση το Κέντρο Επιστηµονικών και Τεχνικών Πληροφοριών του Ανατολικού Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόµου στο Ιρκούτσκ αποκαλύπτει ότι στο πιο όµορφο, το πιο περίπλοκο και το πιο ακριβό κοµµάτι του Υπερσιβηρικού εργάστηκαν Ελληνες λόγω των ιδιαίτερων
ικανοτήτων που είχαν σε τεχνικά έργα. 

Η «χρυσή αγκράφα», όπως ονοµάστηκε το έργο γύρω από τη λίµνη Βαϊκάλη, περιλαµβάνει 40 τούνελ συνολικού µήκους 9 χιλιοµέτρων, περίπου 400 γέφυρες, 5 πέτρινες στοές και 3 από σίδηρο και τσιµέντο.
Αύγουστος1906.Ο εργολάβοςΑπόστολος Κοραΐδης από τη Σάντα του Πόντου, εδώ και πάνω από µία δεκαετία, αναλαµβάνει µικρά έργα σε διάφορες περιοχές του Καυκάσου. Παράλληλα απασχολείται και στην κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόµου, πουπλέον φτάνει µέχρι τη λίµνη Βαϊκάλη. Οι δουλειές στην περιοχή ανθίζουν, κι έτσι αποφασίζει να καλέσει τον Ανέστη, τον δεκαεξάχρονο γιο του, στο Ιρκούτσκ για να µάθει σαπόζνικ, την τέχνη της υποδηµατοποιίας...

Ο Κοραΐδης δεν ήταν ο µόνος Ελληνας που εργάστηκε στον Υπερσιβηρικό. Πριν από λίγες ηµέρες, το Κέντρο Επιστηµονικών και Τεχνικών Πληροφοριών του Ανατολικού Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόµου στο Ιρκούτσκ εξέδωσε µια λιτή ανακοίνωση, όπου αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον δύο Ελληνες πήραν µέρος στην κατασκευή του τιτάνιου αυτού έργου στις αρχές του 20ού αιώνα στις γραµµές γύρω από τη λίµνη Βαϊκάλη. Σύµφωνα µε τον ερευνητή του Κέντρου, Αλεξάντρ Χόµπτα, οι Μιχαήλ Ξυρίχης και Ευγένιος Τσαλουίδης εργάστηκαν στο πλέον δύσκολο τεχνικά κοµµάτι του Υπερσιβηρικού, όπου συναντά κανείς 40 τούνελ συνολικού µήκους 9 χιλιοµέτρων, περίπου 400 γέφυρες, 5 πέτρινες στοές και 3 από σίδηρο και τσιµέντο. Οπως επισηµαίνουν µελετητές, το τµήµα των 260 χιλιοµέτρων που περιβάλλει τη λίµνη Βαϊκάλη ήταν το πιο όµορφο, το πιο περίπλοκο και το πιο ακριβό κοµµάτι του σιδηροδροµικού δικτύου της Ρωσίας εκείνη την εποχή.

Τα ονόµατα
Τα ονόµατα ανακοινώθηκαν από τον ερευνητή και τη διευθύντρια του Κέντρου Τατιάνα Γκορντιένκο, έπειτα από αίτηµα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα προς τον διευθύνοντα σύµβουλο των Ρωσικών Σιδηροδρόµων, Βλαντίµιρ Γιακούνιν, που αφορούσε τη διερεύνηση της συµµετοχής των Ελλήνων στον Υπερσιβηρικό.

«Στους καταλόγους των ξένων εργατών το 1905 υπάρχει το όνοµα Ευγένιος Τσαλουίδης. Αναφέρεται επίσης στο τεχνικό τµήµα του σιδηροδρόµου γύρω από τη Βαϊκάλη ως επικεφαλής ο Μιχαήλ Ξυρίχης, ο οποίος είχε ελληνική καταγωγή και ρωσική υπηκοότητα», λέει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής Αλεξάντρ Χόµπτα.

Ενας ακόµα Ελληνας του Υπερσιβηρικού, του οποίου το όνοµα γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ηµέρες στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας από τις υπηρεσίες των Ρωσικών Σιδηροδρόµων, είναι ο Ιβάν Στεργιόπουλος, γεννηθείς το 1871, χωρίς να υπάρχουν άλλα διαθέσιµα στοιχεία γι’ αυτόν. «Το 1905 σε επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής των Σιδηροδρόµων γίνονταν παράπονα ότι αυτό το κοµµάτι των γραµµών το φτιάχνουν κυρίως Ελληνες και Ιταλοί», επισηµαίνει ο Χόµπτα και συµπληρώνει ότι το γεγονός αυτό δείχνει πόσο καλή ήταν η δουλειά των Ελλήνων καθώς τους προτίµησαν για ιδιαίτερα δύσκολα τεχνικά έργα. Σύµφωνα µε µαρτυρίες, οι αµοιβές όσων εργάζονταν ακόµα και ως χτίστες στον σιδηρόδροµο ήταν µεγάλες. Μάλιστα, λέγεται πως οι άντρες ενός ολόκληρου… χωριού είχαν ταξιδέψει µέχρι το µακρινό Ιρκούτσκ για να πιάσουν δουλειά.
Το 1905 σε επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής των σιδηροδρόµων γίνονταν παράπονα ότι αυτό το κοµµάτι των γραµµών το φτιάχνουν κυρίως Ελληνες και Ιταλοί. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο καλή ήταν η δουλειά των Ελλήνων, καθώς τους προτίµησαν για ιδιαίτερα δύσκολα τεχνικά έργα.

Ο τζογαδόρος έµπορος που εκτελέστηκε για κατασκοπεία

Σύμφωνα µε τον Ιβάν Τζούχα, ερευνητή της ιστορίας των Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης, όταν οι Ελληνες του Ιρκούτσκαπέκτησαν ένααρχικό κεφάλαιοαπό την εργασία τους στον κατασκευαστικό τοµέα, πέρασαν σε πιο συνηθισµένες και προσφιλείς ασχολίες: στο εµπόριο και το ψήσιµοψωµιού. «Σύντοµα, ηοδόςΠρεοµπραζένσκαγια (Μεταµορφώσεως) έγινε ελληνική:

σ’ αυτήν εµφανίστηκανδιαδοχικά εστιατόρια, καφετέριες, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, που σύντοµα οι κάτοικοι του Ιρκούτσκ εκτίµησαν δεόντως την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους, και ονόµασαν την οδό “Ελληνική”», επισηµαίνει ο κ. Τζούχα στο νέο του βιβλίο που θα εκδοθείτον Μάρτιο του 2011, πιθανότατα υπό τον τίτλο «Ελληνική Επιχείρηση: ∆ιώξεις κατά των Ελλήνων».

Ο Αδάµ Μαρουφίδης ήτανένας από τους εκατοντάδεςκαυκάσιους πόντιους που είχαν βρεθεί στο Ιρκούτσκ κατά τη διάρκεια τηςκατασκε υήςτουΥπερσιβηρικού.

Εµπορευόταν σίδερα και άλλαυλικά για τον σιδηρόδροµο. Εκεί, όπως και αρκετοί ακόµα εργένηδες έλληνες του Καρς που είχαν πιάσει δουλειά στην περιοχή, παντρεύτηκε Ρωσίδα. Τα κέρδη από τα υλικά που εµπορευόταν για τον υπερσιβηρικό και άλλα έργα στην περιοχή τού έδωσαν τη δυνατότητα να ανοίξει φούρνο και εστιατόριο που του προσέφεραν ακόµη υψηλότερα εισοδήµατα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 γεννήθηκε η κόρη του Κλεοπάτρα.

Λόγω της καλής οικονοµικής του κατάστασης, ο Μαρουφίδης έντυνε την κόρη του «µόνο µερούχα αγορασµένα από τοΤοργκσίν», όπως αναφέρει ο κ. Τζούχα. Το Τοργκσίν ήταν µια αγορά «στην οποία πρώην αυλικοί και πλούσιοι πουλούσαν σε χαµηλές τιµές τουαλέτες, γούνες και κοσµήµατα που οι µπολσεβίκοι µεταπουλούσαν σε τιµές αλµυρές».

Μία από τις µεγαλύτερες αδυναµίες του Μαρουφίδη ήταν ο τζόγος: ο πλούσιος έλληνας, αφού µετακόµισε από το Ιρκούτσκ στη Μόσχα, έγινε µόνιµος θαµώνας σε παράνοµες λέσχες και ποντάριζε τεράστια ποσά µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να περάσει απαρατήρητος. Οπως συνέβη και σε αρκετούς ακόµα Ελληνες, συνελήφθη µε τη στερεότυπη κατηγορία για «εµπόριο συναλλάγµατος» το 1935.

Ο Μαρουφίδης οδηγήθηκε σε γκουλάγκ και τον∆εκέµβριοτου 1937, αφού κατηγορήθηκεγια κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος, εκτελέστηκε. Η κόρη του Κλεοπάτρα, που είχε προλάβει να τον δει λίγους µήνες πριν από την εκτέλεσή του, συναντήθηκε µε τους συγγενείς της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας και µετά ήρθε µόνιµα το 1999.Εδώ βρήκε καταφύγιο στον Ελληνορωσικό Οίκο Υπέργηρων στην Αργυρούπολη, όπου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών.


Μια ολόκληρη ελληνική παροικία άνθησε

ΣΤΟ ΙΡΚΟΥΤΣΚ, σύµφωνα µε την ερευνήτρια - συγγραφέα Βάλια Μουρατίδου, ζούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα περίπου 1.500 άνθρωποι από τη Σάντα, τη γνωστή περιοχή του Πόντου. Στην πόλη της Ανατολικής Ρωσίας υπήρχαν τότε «ελληνικό σχολείο, ελληνική εκκλησία και για λίγο καιρό ελληνικό προξενείο» επισηµαίνει η Μουρατίδου στα γραπτά της.

Μετά τη λήξη του Ρωσοτουρικού Πολέµου το 1878 πολλοί Ελληνες του Καρς εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να καλλιεργήσουν τα εύφορα χωράφια που χάριζαν οι Ρώσοι στην περιοχή γύρω από το Βατούµ. Η µόνη οικονοµική διέξοδος για αυτούς που έµεναν πίσω αλλά και εκείνους που ήθελαν να αναζητήσουν την τύχη τους πέρα από τους αγρούς του Βατούµ ήταν να πιάσουν δουλειά στα µεγάλα δηµόσια έργα. Το µεγαλύτερο από αυτά ήταν ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδροµος, «η ατσαλένια ζώνη στη µέση της Σοβιετικής Ενωσης». Και το τµήµα του γύρω από τη λίµνη Βαϊκάλη «η χρυσή αγκράφα», όπως ονοµάστηκε λόγω της υψηλής τεχνικής αξίας του αλλά και των ιδιαίτερα µεγάλων ποσών που δαπανήθηκαν για τηνκατασκευή του. Οι σανταίοι λιθοξόοι έφευγαν τον Σεπτέµβριο από τα χωριά τους για να βρουν δουλειά και αν τα κατάφερναν έµεναν στην ξενιτιά για 2-3 χρόνια. Επειτα γύριζαν, έκαναν ένα παιδί κι έφευγαν ξανά. Στην περίπτωση του Ιρκούτσκ και του Υπερσιβηρικού, το µοντέλο αυτό δεν λειτούργησε: «Επειδή η απόσταση ήταν πολύ µεγάλη, αρκετοί Σανταίοι εγκαταστάθηκαν µόνιµα στην πόλη και ανέπτυξαν άλλες δραστηριότητες, έγιναν έµποροι και φουρνάρηδες. Εβγαζαν αρκετά χρήµατα και έστελναν στους δικούς τους στη Σάντα όπου ζούσαν πλουσιοπάροχα» λέει ο ∆ηµήτρης Πιπερίδης, εκδότης περιοδικού για τον Πόντο.


Η ξενιτιά τους έκανε δίγαµους

Σύμφωνα µε τον εκδότη περιοδικού για τον Πόντο κ. Πιπερίδη, υπήρχαν και κάποιοι Ελληνες που έµειναν στο Ιρκούτσκ και έκαναν παράλληλες οικογένειες: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ισαάκ Αντωνιάδη, του χτίστη που εγκαταστάθηκε στην πόλη της Ανατολικής Ρωσίας και έγινε φούρναρης. Με τον καιρό άρχισε να βγάζει ένα καλό εισόδηµα, µέρος από το οποίο έστελνε στη Σάντα όπου έµενε η σύζυγος µε τις δύο κόρες τους. Στο Ιρκούτσκ όµως άρχισε να φτιάχνει και τη δεύτερη οικογένειά του: γνώρισε µια κοπέλα µογγολικής καταγωγής, την παντρεύτηκε και έκαναν δύο αγόρια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 οι τύψεις του τον οδήγησαν στην Ελλάδα για να βρει την πρώτη οικογένειά του. Με τα χρόνια όµως άρχισε να νοσταλγεί την άλλη. Η πρώτη σύζυγος τον απείλησε και δεν τον άφησε να φύγει.

Οταν ο Αντωνιάδης αρρώστησε βαριά, της απαγόρευσε να τον βλέπει και να τον φροντίζει – δεν της είχε συγχωρέσει το γεγονός ότι τον εµπόδισε να πάει στην άλλη του οικογένεια. ∆ύο µήνες µετά, πέθανε.

ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Σε απόγνωση εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία

Τις χειρότερες πλημμύρες από το 1893 αντιμετωπίζει το Μπρισμπέιν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ζουν και πολλές χιλιάδες ομογενείς.

Μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι και αρκετοί ομογενείς.

Η περιοχή West End που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Μπρίσμπαν, που έχει υπερχειλίσει, έχει αρχίσει να πλημμυρίζει.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου μένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ήδη το Κέντρο της Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπρισμπέιν προσφέρει κατάλυμα στους πλημμυροπαθείς ομογενείς της πόλης.

Η διευθύντρια του Κέντρου, κ. 'Αντζελα Αντρώνη κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση» και υπογραμμίζει πως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Έτσι μετά τους ομογενείς που έχασαν τις περιουσίες τους στις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας που έπληξαν το Κουίνσλαντ, στους πλημμυροπαθείς προστέθηκαν και πολλοί Έλληνες του Μπρισμπέϊν.

Μόνο χθες, εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν, παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα και έχασαν την ζωή τους εννέα άτομα ενώ αγνοούνται άλλα 72. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ομογενής, μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες μαύρες μέρες στο Κουίνσλαντ» είπε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Σεντ Τζόρτζ που πλημμύρισε την περασμένη εβδομάδα και όπου η στάθμη των υδάτων αναμένεται να ξεπεράσει στα επόμενα 24ωρα τα 13 μέτρα!

Πάντως την αποκορύφωση της χθεσινής μέρας τρόμου και χάους για την πολιτεία του Κουίνσλαντ αποτέλεσε το υδάτινο τείχος ύψους 7 μέτρων το οποίο υψώθηκε χωρίς προειδοποίηση και κυριολεκτικά έπνιξε την Τουγούμπα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρασύροντας στο διάβα του αυτοκίνητα και σπίτια.

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς τα ορμητικά νερά άφησαν την πληγείσα περιοχή κατεστραμμένη σαν από τσουνάμι, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει το Μπρισμπέιν.

Σε πολλές περιοχές έχουν στηθεί κέντρα ανακούφισης πλημμυροπαθών, ενώ με εβδομαδιαίο επίδομα ενισχύονται οι πλημμυροπαθείς, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Πολιτειακή Πρωθυπουργό.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

«Οι Ρωμιοί είμαστε λίγοι, αλλά ατελείωτοι...»

[Mosque of St. Sophia, Constantinople, Turkey]...Image by The Library of Congress via Flickr
Ζωντανά προσπαθούν να κρατήσουν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα οι 2.000 ομογενείς που απέμειναν στην Πόλη
«Μουτλού γιλάρ, καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο το νέο έτος». Οι Ρωμιοί της Πόλης ανταλλάσσουν ευχές και στα ελληνικά και στα τουρκικά. «Συνεχίζουμε τα έθιμά μας, είμαστε λίγοι αλλά ατέλειωτοι», μου λέει με σιγουριά η κ. Εύα Κανάρη, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου του Ζαππείου. Οι Ρωμιοί της Πόλης είναι και δεν είναι 2.000. Το 1923, όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, έφταναν τις 110.000. Ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται αισθητά μετά τις απελάσεις του 1964. Η χαριστική βολή δόθηκε το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο.

«Κάποτε γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα 50.000 άνθρωποι. Τώρα τα γιορτάζουμε 2.000, αυτή είναι η διαφορά»,  λέει ο κ. Δημήτρης Φραγκόπουλος. Επί 35 ολόκληρα χρόνια (1958-1993) διετέλεσε διευθυντής του Ζωγραφείου, ο Δάσκαλος της Πόλης που όλοι του σφίγγουν με σεβασμό το χέρι. Με χαμόγελο με υποδέχεται στο σπίτι του μαζί με την κ. Βέτα, τη σύζυγό του. Κλείνουν φέτος 50 χρόνια γάμου. Η κ. Βέτα στόλισε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Όσο χρειάζεται για να «μυρίσει» Χριστούγεννα το σπίτι! Τώρα πια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το ετοιμάζουν οι κόρες τους. Αρνί με πατάτες «φουρνιστό», «κούρκα» που θα πει γαλοπούλα, ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, λακέρδα και για επιδόρπιο άσπρο γλυκό, δηλαδή υποβρύχιο και μπακλαβά. Τα μελομακάρονα είναι ξένα για τους Ρωμιούς. Ο κ. Φραγκόπουλος θυμάται και το γεμιστό σκουμπρί που έφτιαχνε τα Χριστούγεννα η μητριά του. Έβγαζε το κόκαλο και το γέμιζε! Τώρα κανείς δεν το κάνει πια... Την Καλή Βραδιά, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το τραπέζι είναι επίσης πλούσιο. Κατά κανόνα κρασί και στη συνέχεια σαμπάνια για την υποδοχή του νέου έτους. Ξηροί καρποί, σταφίδες, σύκα, φουντούκια. Η πίτα με το χρυσό φλουρί κόβεται παραδοσιακά από τον αρχηγό του σπιτιού. Τα πρώτα κομμάτια είναι για την Παναγία, για το σπίτι και για τον αφέντη. Το τραπέζι είναι και πάλι σε κλειστό οικογενειακό κύκλο. «Ο Ρωμιός δεν βάζει ξένο στο σπίτι. Τον πάει έξω για φαγητό αλλά όχι στο σπίτι του», μου λέει ο κ. Φραγκόπουλος εξηγώντας μου τις φοβίες που κουβαλούν ακόμη οι Ρωμιοί στις ψυχές τους. Κι ύστερα θυμάται τότε που οι Ρωμιοί είχαν τα μαγαζιά τους στο Πέραν. Στο τραπέζι επάνω είχαν το ψωμί και το τυρί και από κάτω έκρυβαν το κρέας για να μην το βλέπει ο ξένος που έμπαινε στο μαγαζί! Να μη γνωρίζει την οικονομική τους κατάσταση, την ευμάρειά τους! Ο Δάσκαλος της Πόλης ωστόσο αναπολεί εκείνα τα χρόνια. Τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία γέμιζαν οι δρόμοι του Πέραν με Ρωμιούς. «Δεν υπήρχε κακοντυμένος άνθρωπος. Θαρρείς και βγήκαν όλοι από φιγουρίνια του Παρισιού. Παντού έβλεπες ελληνικά. Αν δεν είχε κανείς γυαλισμένα τα παπούτσια του δεν έβγαινε έξω. Και οι Τούρκοι το ίδιο. Τότε δεν είχαμε κούρους. Οι “κούροι” είναι οι κακοντυμένοι επαρχιώτες που γέμισαν την Πόλη από τη δεκαετία του ΄80 και μετά. Πού να έβλεπες Χριστούγεννα τότε! Ύστερα πήραμε την κάτω βόλτα»...
«Είμαστε σαν μια οικογένεια» 

«Μία φορά προσπάθησα να κάνω Χριστούγεννα στην Ελλάδα, αλλά δεν άντεξα... Παραμονή πήρα το αεροπλάνο και γύρισα πίσω στην Πόλη...». Ο διευθυντής του Ζωγραφείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, αν δεν πάει με το ακορντεόν του στο Γηροκομείο των Ρωμιών στο Μπαλουκλί για να ψάλει τα κάλαντα, δεν αισθάνεται τα Χριστούγεννα. Φέτος τον περίμεναν μαζί με τους μαθητές του 110 ηλικιωμένοι Ρωμιοί. Και από εκεί με το ακορντεόν πήγαν όλοι στο Πατριαρχείο. Οι μαθητές του Ζωγραφείου με μια ιστορία 115 ετών φτάνουν σήμερα μόλις τους 52.

Λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο. Είναι από τα λίγα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν ακόμη στην Πόλη.

Φέτος στόλισαν και πάλι το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου του Ζωγραφείου. Δίπλα ένας Άγιος Βασίλης. Τα δώρα όμως τα έφερε η Μαρία που χτύπησε την πόρτα του Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Τη καλωσόρισε με χαρά. «Η Μαρία σπουδάζει στο Μετσόβιο στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του σχολείου μας», μου εξήγησε αμέσως ο διευθυντής του Ζωγραφείου παραλαμβάνοντας τα σοκολατάκια εξ Αθηνών. «Είμαστε σαν μια οικογένεια... Είμαστε τόσο λίγοι», συμπλήρωσε η Μαρία. Ποτέ δεν έκανε Χριστούγεννα στην Αθήνα. Πάντα γυρνάει στην Πόλη. Για τη Μελίσσα όμως, η οποία είναι τελειόφοιτη, δεν ισχύει το ίδιο. «Τα Χριστούγεννα στην Αθήνα είναι πιο ωραία»«, μου είπε λίγο αργότερα. Στην Αθήνα είναι όλα τα εξαδέλφια της. Στην Πόλη δεν είναι κανείς και αισθάνεται μοναξιά. Μετά τη Μαρία στο γραφείο του διευθυντή μπήκαν δύο κυρίες από τον Σύνδεσμο Γηροκομημένων. Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου πήρε το ημερολόγιο του Συνδέσμου δίνοντας τη δική του εισφορά για το Γηροκομείο. «Η τσέπη κουράζεται», μου εξομολογήθηκε λίγο αργότερα εξηγώντας μου ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες της κοινότητας εξαντλούνται γύρω από 200-300 άτομα.
Κάλαντα, φάτνη και χριστουγεννιάτικο «αγατσί» στα 3 σχολεία 

Τα ελληνικά σχολεία της Πόλης δεν κλείνουν δύο ολόκληρες εβδομάδες για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως στην Ελλάδα. Κλείνουν μόνο τρεις ημέρες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Έχουν όμως και τις διακοπές του Φεβρουαρίου με το τέλος του εξαμήνου καθώς και τις διακοπές του Μπαϊραμιού, όπως όλα τα τουρκικά σχολεία. «Είμαστε προνομιούχοι», λέει χαμογελώντας ο αρχαιότερος δάσκαλος του Ζωγραφείου Αντώνης Παριζιάνος. Το Ζάππειο, το άλλο σημαντικό σχολείο της κοινότητας δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Πέραν, ετοίμασε και φέτος το χριστουγεννιάτικο παζαράκι του. Λειτουργεί ως Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο με 107 παιδιά. «Παλιά ήταν πιο μαζεμένα όλα. Τώρα γιορτάζουμε μεγαλόφωνα», μου λέει η κ. Αιμιλία, δασκάλα του Νηπιαγωγείου. Ένα μεγάλο δέντρο, η φάτνη και ο Άγιος Βασίλης στολίζουν την είσοδο του σχολείου. Ο Σύνδεσμος Γονέων πήγε τα γλυκά για το παζαράκι και οι πόρτες του Ζαππείου άνοιξαν. Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες ακούγονταν δυνατά σε όλους τους ορόφους. «Τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τον Άγιο Βασίλη. Με ρωτάνε πόσες μέρες έμειναν για να τους φέρει τα δώρα τους», μου λέει η κ. Αιμιλία. Κάθε μέρα τους μιλάει για τον Άγιο Βασίλη, για τη γέννηση του Χριστού, τη φάτνη με τα ζώα, τους τρεις μάγους...

Τους τα λέει και στα ελληνικά και στα τουρκικά γιατί κάποια δεν καταλαβαίνουν καν ελληνικά... Κάποια άλλα μπερδεύουν τις γλώσσες. Τις προάλλες ένα παιδάκι έδειξε το δέντρο και είπε «χριστουγεννιάτικο αγατσί»! Μισά ελληνικά, μισά τουρκικά! Είναι παιδάκι από μεικτό γάμο, μου εξήγησε

Η έλευση των ορθόδοξων Τούρκων από την Αντιόχεια έχει αλλάξει τα δεδομένα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

η κ. Αιμιλία. Στην πλειονότητά τους οι Ρωμιοί θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα Αντιοχειανά παιδιά ή κατ΄ άλλους «αραβόφωνα», επειδή η ελληνική δεν είναι μητρική τους. Έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινότητα ενισχύοντάς την και τώρα αποτελούν περίπου το 50% των παιδιών. Πολλοί Ρωμιοί θεωρούν ότι αυτά τα παιδιά ρίχνουν το επίπεδο στα σχολεία. «Δεν φταίνε οι Αντιοχειανοί για το επίπεδο αλλά το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα», μου λέει ο Συμεών Γιλμάζ, Αντιοχειανός καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Οι Αντιοχειανοί, ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, άρχισαν να φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη από το 1939. Σήμερα είναι σχεδόν 1.000. «Έχουμε ακριβώς τα ίδια χριστουγεννιάτικα έθιμα», μου λέει ο κ. Γιλμάζ. Ο Σύλλογος Αντιοχειανών διοργάνωσε τα Χριστούγεννα ένα μεγάλο γλέντι. Τα φαγητά είναι τα ίδια. Μόνο η σούπα Λεμπνιγί, από αλεύρι και ρύζι, είναι διαφορετική.

Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή φοιτούν 63 παιδιά, εκ των οποίων 45% προέρχονται από την Αντιόχεια. Λειτουργεί ως σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη, από το 1454! Το χριστουγεννιάτικο παζαράκι είναι πιο λιτό στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Η διευθύντρια, Βικτωρία Λαμπροπούλου, είναι επί της υποδοχής. «Είμαστε σε μια καλύτερη περίοδο τώρα. Ίσως επειδή η Τουρκία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.», μου λέει. Τα παιδιά της Σχολής κατά ομάδες επισκέπτονται τα σπίτια των Ρωμιών και τους λένε τα κάλαντα. Το τριγωνάκι δεν συνηθίζεται. Για τα κάλαντα έχουν την τραμπούκα.
Μεταμεσονύκτια Λειτουργία στα Πριγκιποννήσια

«Oι εκκλησίες μας δεν γεμίζουν τα Χριστούγεννα αν δεν έρθει κόσμος από την Ελλάδα», μου λέει ο κ. Φραγκόπουλος. Πάντως σύμφωνα με τον Γιάννη Γιγουρτσή, καθηγητή στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, συγκριτικά το ποσοστό των Ρωμιών που εκκλησιάζεται τα Χριστούγεννα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο στην Ελλάδα. Κέντρο του εορτασμού των Χριστουγέννων είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου γίνεται η συνοδική Θεία Λειτουργία. Μαθητές περνούν από το Φανάρι και ψάλλουν τα κάλαντα στον Πατριάρχη ο οποίος με τη σειρά του τους προσφέρει δώρα. «Ο Πατριάρχης είναι πάντοτε κοντά στα παιδιά», μου λέει η κ. Αιμιλία.

Όσο για το έθιμο της νυκτερινής λειτουργίας που επικρατούσε τη δεκαετία του ΄60 τώρα γίνεται μόνο στη Μητρόπολη Πριγκιποννήσων. Ένα ναυλωμένο καράβι φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και μεταφέρει τους πιστούς στα Πριγκιποννήσια. Φέτος για πρώτη φορά έγινε και στο Μέγα Ρεύμα ή Αρναβούτκιοϊ, στα τουρκικά. Η Λειτουργία αρχίζει στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζεται μέχρι τις 5 το πρωί. «Οι μεταμεσονύκτιες χριστουγεννιάτικες Λειτουργίες είχαν σταματήσει τις τελευταίες δεκαετίες γιατί φοβόμασταν», μου λέει ο καθηγητής και ψάλτης Αντώνης Παριζιάνος. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρεί ένα καινούργιο φαινόμενο. Τούρκοι μουσουλμάνοι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και παρακολουθούν τη Λειτουργία!

«Είναι κάτι σαν μόδα την οποία ακολουθεί η αστική ελίτ, η τάξη της ευμάρειας», μου λέει ο κ. Παριζιάνος. Πολλοί μάλιστα, παρ΄ ότι μουσουλμάνοι, άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σπίτια τους και να κόβουν πίτα!

«Χαβά Μπαμπά» θα πει «αέρα πατέρα» 

«Χαβαμπαμπίτικο» ρεβεγιόν έκαναν οι Έλληνες που εργάζονται στην Πόλη, με τούρκικα μεζεδάκια και ρακί. Η σύναξη έγινε στο μεϊχανέ Ιντζίραλτι στο Μπεϊλέρμπεϊ στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Τι θα πει «Χαβά Μπαμπά»; «Αέρα πατέρα» στα τουρκικά Αυτό το όνομα έδωσαν στο κλαμπ τους. Επικεφαλής ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος χρησιμοποιώντας το χιούμορ του συντονίζει τα μέλη. «Καλημερούδια χαβαμπαμπίτες!». Όλοι περιμένουν το e-mail του κάθε πρωί. Εκδρομούλες με πλοιαράκι στα χωριά του Βοσπόρου, περιπλανήσεις σε βυζαντινές και οθωμανικές γειτονιές, μεζεδοκατάνυξη σε εστιατόρια, κεμπαπτζήδικα και οτζακμπασίδικα και «Αφιέτ ολσούν» - «Καλή όρεξη». Ο αρχηγός του κλαμπ παραδέχεται ακόμη και τις αποτυχίες: «Οργάνωσα εκδρομή και τελικά πήγα μόνος μου»! Υπολογίζεται ότι εργάζονται στην Πόλη 200 Έλληνες!
Enhanced by Zemanta

Έλληνας ο γηραιότερος αστυνομικός της Φλόριδας

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Φλόριδας των ΗΠΑ δεν μπορεί να βρει στην ιστορία της άλλον αστυνομικό, ο οποίος να έχει υπηρετήσει στην ηλικία των 85 ετών! 

Ο λόγος για τον ομογενή Λίο Θαλασσίτη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι εν ενεργεία υπάλληλος του Αστυνομικού Σώματος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Φλόριδας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο "Εθνικός Κήρυκας", ο Λίο Θαλασσίτης μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κομητείας του Dade το 1956. Μετατέθηκε το 1963 στο Χίαλεχ (Hiealeah), όπου προβιβάστηκε σε αρχιφύλακα. Όλα αυτά τα χρόνια (54 συνολικά) έχει διδάξει αυτοάμυνα σε χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ έχει εκπαιδεύσει πυγμάχους, όπως τους Έκτορα "Μάτσο" Καμάτσο (Hector "Macho" Camacho), "Μάρβελους" Μάρβιν Χάγκλερ (Marvelous Marvin Hagler) και Ρομπέρτο Ντούραν (Roberto Duran).

Ακόμη και σήμερα ο Λίο Θαλασσίτης, ο οποίος ήταν πρωταθλητής σε Πεζοναυτική Λέσχη Πυγμαχίας το 1940, ξυπνά κάθε πρωί στις 4, προσεύχεται, τρέχει μερικά μίλια, σηκώνει βάρη και ασκείται στην πάλη. Τρεις φορές την εβδομάδα ταξιδεύει στο Χίαλεχ από το σπίτι του στο...
Παλμ Χάρμπορ (Palm Harbor), μία διαδρομή τριών ωρών, και πηγαίνει στο γυμναστήριο, όπου γυμνάζει τους αστυνομικούς.
Η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια τάξη σήμερα είναι "οι αγύμναστοι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν είναι σοβαροί στο θέμα της εκπαίδευσής τους", σημειώνει ο κ. Θαλασσίτης και προσθέτει ότι "η διδασκαλία πειθαρχίας μπορεί να σώσει ζωές".

Ο Λίο Θαλασσίτης προέρχεται από λευιτική οικογένεια. Ο πατέρας του, έβδομης γενιάς ιερέας, υπηρέτησε στη δεκαετία του 1940 στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Μαϊάμι, ενώ δίδαξε μαχητικότητα σε επίλεκτες ομάδες Ελλήνων στρατιωτών.
Ο Λίο, δεν μπορούσε να μάθει να γράφει επαρκώς ελληνικά ώστε να γίνει ιερέας, οπότε ο πατέρας του τού έδωσε δύο μαθήματα ζωής: να βάζει «τον Χριστό πρώτα» από οτιδήποτε άλλο στη ζωή και κατά δεύτερο λόγο να φροντίζει το σώμα του.

Σε όλη του τη ζωή, ο Λίο προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του. Αποφεύγει τα λιπαρά φαγητά κι έχει να πιει σόδα πάνω από εξήντα χρόνια. Αρκείται να τρώει κοτόπουλο και λαχανικά και πίνει μόνο νερό, τονίζοντας πως "το σώμα μου είναι ναός του Θεού".
enimerwsi.com

Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Χριστίνα Βλαχάκη:η Oμογένεια κατακτά το Playboy

Η Χριστίνα Βλαχάκη είναι ελληνο-αμερικανίδα από το Τέξας που φωτογραφίζεται συχνά για το αμερικάνικο Playboy και έχει μεγάλο fun club.

Πρώτη φορά φωτογραφήθηκε το 2007 για το Playboy's Sexy Girls Next Door (2007) και το 2008 για το College Girls (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008) και
από τότε ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Ο Δρ. Γεώργιος Καναράκης για την “Δυναμική της Ελληνικής Διασποράς στην Παγκοσμοιοποιημένη Κοινωνία”


Στο Ράδιο Σύμπαν στην εκπομπή του Δημήτρη Συμεωνίδη ΒΙΒΛΙΟ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι καλεσμένος ο Δρ. Γεώργιος Καναράκης, Καθηγητής στην σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών σπουδών  του Πανεπιστημίου Charles Sturt στο Bathurst της Πολιτείας Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας

Την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 ώρα Ελλάδος 11.00 το πρωί και ώρα Αυστραλίας 8.00μμ θα μιλήσει στο Ράδιο Σύμπαν και το θέμα του θα είναι “Η Δυναμική της Ελληνικής Διασποράς στην Παγκοσμοιοποιημένη Κοινωνία”

Η συνέντευξη θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα http://www.radiosymban.com.au  Μπορείτε να ακούσετε το πρόγραμμα από το διαδίκτυο στην παραπάνω διεύθυνση καθώς και από άλλες συχνότητες στην Αυστραλία

Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968). Το 1974 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας στη γλωσσολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966-76) του οποίου για αρκετά χρόνια διετέλεσε και Προϊστάμενος, στο Πανεπιστήμιο La Verne, ως επισκέπτης καθηγητής στο Bridgewater State College των ΗΠΑ, κ.α.

Είναι μέλος ελληνικών, αυστραλιανών και άλλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών, με συμμετοχή σε πολλά διεθνή συνέδρια, και έχει διατελέσει ως μέλος πανεπιστημιακών, κυβερνητικών και άλλων επιτροπών της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας σε θέματα παιδείας και έρευνας.

Τα ερευνητικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται κυρίως στους κλάδους της λογοτεχνίας, της ιστοριογραφίας και του τύπου του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας και γλωσσολογίας.

Εργασίες του (βιβλία και άρθρα) στους παραπάνω κλάδους έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική και Αγγλική, καθώς και σε ισπανική και πολωνική μετάφραση, στην Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Χιλή. Πρωτοποριακά θεωρούνται τα έργα του Η λογοτεχνική παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία (Αθήνα,1985), Greek Voices in Australia: A Tradition of Prose, Poetry and Drama (Sydney, 1987, ανατ. έκδ. 1991), Ο Ελληνικός Τύπος στους Αντίποδες: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (Αθήνα, 2000), Όψεις της λογοτεχνίας των Ελλήνων της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (Αθήνα, 2003) και Διαγλωσσικές επιδράσεις στην αγγλική και η συμβολή της ελληνικής γλώσσας (2005, β’ έκδοση 2007). Τα τρία πρώτα έχουν επίσης βραβευθεί.

Εκτός από τις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Ιδρύματος Fulbright για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, έχει τύχει και άλλων υποτροφιών, καθώς και επιστημονικών και ερευνητικών χορηγιών, όπως από το Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας, το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας, την Επιτροπή Λογοτεχνίας του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καλών Τεχνών, την Κοινοπολιτειακή Σχολική Επιτροπή και άλλους δημόσιους φορείς.

Στην πολιτιστική του συμβολή ανήκει επίσης η προ της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ (2000) έντονη καταγγελία του στα αυστραλιανά και διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας για το επί εβδομήντα χρόνια απαράδεκτο ατόπημα της απεικόνισης του Κολοσσαίου της Ρώμης στη μία όψη του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που τελικά αναγνωρίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διορθώθηκε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας (2004).

Για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα (ιδιαίτερα της Αυστραλίας) και τον ελληνικό πολιτισμό, το 1994 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ρώμης προς Διάδοση του Πολιτισμού, το 1999 τιμήθηκε με Επίτιμο Διδακτορικό Γραμμάτων (Hon. D. Litt.) από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας και το 2002 του απονεμήθηκε από τις Αυστραλιανές Αρχές το Medal of the Order of Australia (Ο.Α.Μ.).
Enhanced by Zemanta

Αίγυπτος: Αναβλήθηκε η τελετή ρίψης Τιμίου Σταυρού στο Νείλο

Alexandria, EgyptImage by diffendale via Flickr
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αναβλήθηκε από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου η τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού στο Νείλο ποταμό, που θα γινόταν μεθαύριο 6 Ιανουαρίου.

Την απόφαση αυτή πήρε απόψε το βράδυ το ΔΣ του ελληνικού σωματείου στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που η Αίγυπτος πενθεί τον χαμό 23 πολιτών της από το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα στην Αλεξάνδρεια.

Πάντως, στην Αλεξάνδρεια, η ρίψη του Σταυρού θα γίνει κανονικά στις εγκαταστάσεις του εκεί Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, παρουσία των αρχών.
 
Enhanced by Zemanta

Συμπαράσταση Βαρθολομαίου στους Κόπτες

His Holiness Batolomew I ecumenical patriarch ...Image via WikipediaΤην βαθύτατη οδύνη του και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στην Αλεξάνδρεια, που σκόρπισε το θάνατο σε 23 κόπτες χριστιανούς, εκφράζει με επιστολή του στον προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας, Σενούντα Γ’, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τον Πατριάρχη Σενούντα για την αμέριστη συμπαράστασή του.

«Σπεύδουμε να εκφράσουμε στη Μακαριότητα σας τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια μας για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση έξω από το Ναό των Αγίων της Κοπτικής Εκκλησίας. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν επαρκώς το σοκ και την θλίψη μας για το μέγεθος αυτής της τραγωδίας. Η ασπλαχνία και η ωμότητα των δραστών συγκλόνισε τους Χριστιανούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο. Αυτή η άδικη και αδικαιολόγητη ενέργεια αποκάλυψε σε μας και σε ολόκληρο τον κόσμο το μεγάλο τίμημα που οι Χριστιανοί συνεχίζουν να πληρώνουν για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμής του πόνου θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε εσάς και το ποίμνιό σας για την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε προσευχόμενοι στο πλευρό σας καθώς συνεχίζουμε τη δύσκολη πορεία των Εκκλησιών μας. Όλοι εκείνοι που έχασαν την ζωή τους ας βρουν ειρήνη και ανάπαυση στους κόλπους του Αβραάμ» τονίζει ο Πατριάρχης.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι επισκέφτηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Η συμβολική αυτή κίνηση επισφραγίζει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.
Ο κ. Αρίντς επανέλαβε την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών» και ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς


«Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα θετικό βήμα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου στο Φανάρι μετά το 1952. Σε μια περίοδο όπου ανοίγουν και πάλι πολλά ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η εξέλιξη αυτή ας αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα των κινήσεων που πρέπει να επακολουθήσουν και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τα σκουπίδια έσωσαν ομογενή από τη Νέα Υόρκη

Ο σωρός σκουπιδιών που έχει μαζευτεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων έσωσαν τη ζωή ενός 26χρονου ελληνοαμερικανού που επιχείρησε να αυτοκτονήσει, το μεσημέρι της Κυριακής. 

Φωτογραφία αρχείου Το ταμπλόιντ New York Post αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ότι ο νεαρός άνοιξε το παράθυρο του διαμερίσματός του, στον ένατο όροφο πολυκατοικίας στη συνοικία Χελς Κίτσεν και έπεσε στο κενό.

Προσγειώθηκε όμως στις σακούλες σκουπιδιών και σήμερα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. enet.gr
Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...