Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Βενιζέλου-Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την κρίση στην Αίγυπτο

Την φιλία και την συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας παράλληλα την αγωνία του για... τα τεκταινόμενα στη χώρα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος.
«Την Ελλάδα τη συνδέει με την Αίγυπτο στενός ιστορικός και πολιτιστικός δεσμός» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος είναι χώρα «κλειδί» για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και, για τη δική μας εξωτερική πολιτική, κομβικό σημείο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Γι΄ αυτό το λόγο, εξέφρασε την ελπίδα για σταθεροποίηση της κατάστασης και αποκλιμάκωση της βίας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ώστε η Αίγυπτος να ακολουθήσει τον δημοκρατικό της δρόμο.

«Να λειτουργήσει και πάλι το Σύνταγμα, να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε ελεύθερες βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές, να αποφευχθεί κάθε είδους σύγκρουση και, βεβαίως, να λειτουργήσει η ελεύθερη βούληση του αιγυπτιακού λαού» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, αφού εξήρε το τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο, υπογράμμισε ότι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης τους ήταν η βαθιά κρίση στην Αίγυπτο και ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι τόσο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όσο και όλοι οι ναοί που υπάρχουν και τα ιδρύματα, είναι σε κατάσταση απολύτου ασφαλείας και σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός προς την Ορθοδοξία, προς τους Ελληνορθόδοξους κληρικούς και προσωπικά, προς τον Πατριάρχη.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μάλιστα τόνισε ότι «θα την εμβαθύνουμε σε όλους τους τομείς, γιατί για εμάς είναι πάντα το προκεχωρημένο φυλάκιο μας στην Αφρική».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη στήριξη και εξέφρασε την αγωνία του και τον πόνο του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Μάλιστα, σημείωσε ότι δίνει κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι «ο αιγυπτιακός λαός, με πολύ σεβασμό, είναι κοντά μας». Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε την Αίγυπτο «πόρτα» της Αφρικής, σημειώνοντας ότι είναι μια τεράστια χώρα που θα παίξει σημαντικό ρόλο και πρόσθεσε ότι «δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει το Λιβυκό πέλαγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...