Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ

«Υπέρ της επαναλειτουργίας μιας ΕΡΤ που θα είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη, πρακτική, νοικοκυρεμένη και όχι σπάταλη και πάνω απ' όλα θα παραμένει ακηδεμόνευτη» τάσσεται το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας (ΟΕΣΑ).

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ασκεί κριτική για το κλείσιμό της, ζητάει την άμεση επαναλειτουργία της με άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και υπογραμμίζει την ύψιστη σημασία της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η απόφαση του ΔΣ της ΟΕΣΑ


Στην απόφαση του ΔΣ της ομοσπονδίας, στην οποία εκπροσωπούνται οκτώ σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ΔΣ της ΟΕΣΑ είναι «αντίθετο στη διαφαινόμενη, ίσως και δρομολογημένη, εκποίηση των συχνοτήτων της ΕΡΤ στους πολυσχιδείς καναλάρχες και μεγαλοεργολάβους που καιροσκοπούν, καθώς και αντίθετο με όλους αυτούς που ορέγονται το πολύτιμο και ανεκτίμητο σε αξία αρχείο της ΕΡΤ που μένει ορφανό».

«Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε τους πομπούς της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για να δημιουργήσετε εσείς μια νέα και αποκλειστικά δική σας Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Τον ασθενή, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ, αφού πρώτα διαγνώσουμε την ασθένειά του, τον θεραπεύουμε, ΔΕΝ τον σκοτώνουμε, ΔΕΝ τον εκτελούμε, όπως κρίνατε και πράξατε εσείς, στέλνοντας στην καρμανιόλα ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αυτό που μας συγκλόνισε, ωστόσο, και που περισσότερο απ' όλα μας ανησυχεί, είναι η μέθοδος του αιφνιδιασμού που επιλέξατε και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίσατε και διατάξατε να πέσει το σήμα της ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο, κύριοι, δεν έγινε ούτε με την εισβολή του κατακτητή το '41 ούτε και στην κατάλυση της Δημοκρατίας από τους πραξικοπηματίες του '67! Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Η μέθοδος του αιφνιδιασμού που ακολουθείτε, μάς προκαλεί φόβο για το μέλλον της πατρίδας μας, όπως και πολλές ανησυχίες, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως θα ακολουθήσουν και άλλοι παρόμοιοι και ανεπιθύμητοι αιφνιδιασμοί, υπονομεύοντας ακόμη και αυτό το σύνταγμα της χώρας».

«Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελεί μεταξύ της μητέρας πατρίδας και του Απόδημου Ελληνισμού τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος τροφοδοτεί και ενώνει τις δύο αυτές γεωγραφικά απομακρυσμένες πλευρές σε μια αμφίδρομη σχέση ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, αλλά κυρίως τροφοδοτεί την απαραίτητη και συνεχή ενημέρωση της Ομογένειάς μας».

«Δυστυχώς αυτή η αμφίδρομη σχέση δεν υπάρχει πια, διότι μας κόψατε άκομψα και βάρβαρα τον ομφάλιο λώρο και αντ' αυτού μας χαρίσατε το «μαύρο» που μας τρομάζει. Το «μαύρο» ταυτίζεται με το σκοτάδι. Το σκοτάδι παραπέμπει στον πνευματικό σκοταδισμό. Το «μαύρο» σημαίνει βαθύ πένθος. Θρηνούμε και για τη δημοκρατία με την κίνησή σας. Το «μαύρο» είναι ταυτόχρονα και λεκές, ενίοτε ανεξίτηλος και αυτό μας (συν-) θλίβει όλους» .

«Η ΕΡΤ για όλους εμάς τους Απόδημους Έλληνες αποτελεί έναν αγωγό που μάς μεταφέρει ενέργεια. Είναι ο αγωγός που μας συνδέει με τη Μητρόπολη - Ελλάδα και ο οποίος μας μεταφέρει αδιάκοπα, εκτός από την ανάσα, τον πολιτισμό μας, την ελληνική παράδοση, τον παλμό του απανταχού Έλληνα, τη γλώσσα μας, στοιχεία απαραίτητα για κάθε Ελληνόπουλο της Διασποράς, ώστε να μεγαλώσει προφυλαγμένο από τον κίνδυνο του αφελληνισμού του! Εξίσου σημαντική είναι και η άμεση ενημέρωσή μας για όλα τα γεγονότα από το καθημερινό γίγνεσθαι στην πατρίδα που κουβαλάμε μέσα μας», προστίθεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, «σαν ανήσυχοι Έλληνες που είμαστε δεν περιορίζουμε τις ανησυχίες και την αγανάκτησή μας μόνο γύρω από τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ και τους εργαζομένους σε αυτήν, στους οποίους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας, αλλά επεκτείνουμε τις ανησυχίες μας για ό,τι σχετίζεται με κάθε δημόσιο αγαθό και το οποίο κινδυνεύει να εκποιηθεί και να χαριστεί απερίσκεπτα στους λίγους και ισχυρούς».

Όπως αναφέρει ακόμη στην απόφασή του το Δ.Σ. της ΟΕΣΑ, «αρκετά μάς έχετε πληγώσει, την Ομογένεια, τα τελευταία χρόνια. Εν μέσω πολλών ριπών, στερούμαστε τώρα και την ΕΡΤ. Για την Ομογένεια, το βίαιο αυτό στραγγάλισμα της ΕΡΤ αποτελεί μεγίστη απώλεια, έστω και αν στο τέλος αποδειχθεί προσωρινή».

«Τέλος, σαν Ο.Ε.Σ.Α. θέλουμε να δηλώσουμε, ότι ως κομμάτι της ιστορικής παροικίας της Βιέννης, ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου, ο «ΟΡΚΟΣ» κάθε ομογενούς Έλληνα, είναι και δικός μας όρκος! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΛΛΗΝΑ !», καταλήγει η απόφαση του Δ.Σ. της ΟΕΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...