Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τα Εξάρχεια πήγαν… Μαδρίτη!

Γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του και τα υπόλοιπα απλά… πήραν το δρόμο τους!

Αυτή είναι η ιστορία του Μανώλη Χορευτάκη από την Καλαμάτα ο οποίος πήγε τα... Εξάρχεια στη Μαδρίτη και μυεί τους Ισπανούς στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Ήταν τον Φεβρουάριο του 2003, όταν ο Μανώλης Χορευτάκης γνώρισε την Esther, τη νεαρή βιολόγο και περιβαλλοντολόγο, που έκανε την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Άρχισαν να βγαίνουν, κάποια στιγμή ήρθε και ο έρωτας και από τότε έγιναν αχώριστοι. Μέχρι το 2011, πότε ο Μανώλης πήγαινε στη Μαδρίτη και πότε η Esther ερχόταν στην Καλαμάτα. Η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως, είχε αρχίσει να σκληραίνει, λόγω της κρίσης, οπότε πήραν την απόφαση να πάνε και να ζήσουν στη Μαδρίτη.

Και εγένετω… Εξάρχεια!

Ο πρώτος χρόνος στην Ισπανία ήταν δύσκολος για το ζευγάρι. Και εκεί η κατάσταση είναι σκληρή, με μεγάλη ανεργία και περικοπές των κοινωνικών παροχών.

«Τον πρώτο χρόνο πέρασα δύσκολα, μη νομίζεις ότι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από την Ελλάδα. Η κρίση είναι σοβαρή και στην Ισπανία και δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Ήμουν σχεδόν έτοιμος να γυρίσω πίσω, αλλά μέσω ενός γνωστού μού παρουσιάστηκε η ευκαιρία να νοικιάσω έναν χώρο και να φτιάξω μαγαζί σε κεντρική αγορά της Μαδρίτης. Με τις οικονομίες που είχα και την εμπειρία μου από τις οικοδομικές εργασίες του παρελθόντος, ανακαίνισα τον χώρο και ξεκινήσαμε το παραδοσιακό μαγαζάκι μας, το οποίο ονομάσαμε “Εξάρχεια" (Exargia)» τονίζει ο κ. Χορευτάκης.

assets_LARGE_t_420_54222886_type12128.jpg
Ελληνες υπάρχουν, φυσικά, και άλλοι στη Μαδρίτη και, μάλιστα, γίνονται συναντήσεις, ενώ αρκετοί πηγαίνουν και ψωνίζουν στο μαγαζί του Μανώλη. Ωστόσο, «το μέρος όπου είναι σίγουρο ότι θα συναντηθούμε οι Έλληνες, είναι στις διαδηλώσεις, που τελευταία γίνονται πολλές στην Ισπανία».

Τι λέει για όσους σκέπτονται να μεταναστεύσουν

Για το αν του λείπουν η Ελλάδα και η Καλαμάτα, η απάντηση είναι αυτονόητη: φυσικά και του λείπουν, παρά την απογοήτευση που του προκαλεί «η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να βγει η χώρα από το τέλμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς περισσότερα βάρη στις πλάτες των απλών ανθρώπων».

Όσο για το τι θα πρότεινε σε όσους σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η άποψη του Μανώλη είναι καθαρή: «Αν κάποιος σκέπτεται να φύγει για οικονομικούς λόγους, δεν θα του συνιστούσα να πάει σε ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα, όμως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβλήματα. Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να φύγει, ας κοιτάξει τι μπορεί να κάνει σε χώρα εκτός Ευρώπης».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...