Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο Έλληνες στην κυβέρνηση της Αυστραλίας - Ο "βρωμομετανάστης" στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών

- Ο Αθανάσιος Συνοδινός και η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα έχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας
- Με καταγωγή απο την Κεφαλονιά ο Αθ. Συνοδινός είχε γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων
- Το υπ. Βιομηχανίας ενδεχεται να αναλάβει η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα


Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυστραλιανής πολιτικής, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, ενδέχεται να έχει δύο ομογενείς υπουργούς, τον Αθανάσιο Συνοδινό και την Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα.

Ο νέος πρωθυπουργός ενδεχομένως να αναθέσει στον ομογενή Φιλελεύθερο γερουσιαστή Αθανάσιο Συνοδινό το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Αθ. Συνοδινός. ΦΩΤΟ neoskosmos.com

Ποιος είναι ο Αθ. Συνοδινός

Γόνος μεταναστών, με πατέρα ναυτικό, και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή του Συνασπισμού στην εξουσία. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» (wog) όταν ήταν μικρός, καθώς αν και γεννημένος στη Αυστραλία όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε Αγγλικά.

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Ο Αθ. Συνοδινός είχε από μικρός επαφή με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών. «Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει πως και η μητέρα του που έζησε το δράμα του ελληνικού εμφυλίου τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».

Οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι υπήρξε ο «πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας»
Συνέδελφοί του λένε πω ο κ. Συνοδινός είναι ίσως ο «πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής» και συμπληρώνουν ότι εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και συνδυάζει άριστη γνώση της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας μιας κυβέρνησης και του δημοσίου.

Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο Θανάσης Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Εχει διατελέσει διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου

Πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Συνοδινός ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Καμπέρα. «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές. Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων. Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός. Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.

Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.

Η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα. ΦΩΤΟ neoskosmos.com

Ποια είναι η  Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα

Υπουργός στην κυβέρνηση Άμποτ αναμένεται να αναλάβει και μια άλλη ομογενής η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα. Αν όμως διατηρήσει την έδρα της για την οποία δίνει «μάχη» καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και η κ. Μιραμπέλα προηγείται.

Η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα ήταν σκιώδης υπουργός Βιομηχανίας και εικάζεται ότι θα της ανατεθεί το ίδιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. Με καταγωγή από την Κόρινθο είναι γνωστή για τη μαχητικότητά της αλλά και για τις συντηρητικές της θέσεις και έχει συμβάλει όσο λίγοι στη διατήρηση της μοναρχίας στην Αυστραλία.

Ρεκόρ ψήφων για τον Νίκο Ξενοφώντα

Ένας άλλος ομογενής που δεν θα είναι υπουργός στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής είναι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών ο οποίος έλαβε και ρεκόρ ψήφων το Σάββατο. Καθώς η κυβέρνηση Άμποτ δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Γερουσίας θα υπολογίζει τώρα σε μεγάλο βαθμό στην ψήφο του γερουσιαστή Ξενοφώντα για να περνούν τα νομοσχέδιά της από το Σώμα.

Ο Νίκος Ξενοφών γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα. Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ρατσισμό που αντιμετώπισε ως παιδί στο σχολείο λόγω της καταγωγής του. Ο Νίκος Ξενοφών εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και το 1997 εκλέχθηκε στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας με τη σημαία της εκστρατείας κατά των τυχερών παιχνιδιών. Περιγράφεται ως «προσωπικότητα που ξεχωρίζει», ενώ ο καθηγητής M. Γιανγκ τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο αρχών, ατρόμητο, αληθινό στρατιώτη».

Ο Νίκος Ξενοφών με τις ατάκες του και τις προεκλογικές του εκστρατείες έγινε γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητός από τα ΜΜΕ της Αδελαΐδας. Αποφάσισε να παραιτηθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο, συμμετείχε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2007 και εξελέγη ανεξάρτητος γερουσιαστής. Η παρουσία του στη Γερουσία έκτοτε καθιστά πιο δύσκολη την υπερψήφιση των νομοσχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο ίδιος δείχνει ξέχωρο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...