Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Κλείνουν Ελληνικά προξενεία στην Ευρώπη λόγω κρίσης…



Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και εξορθολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας ορισμένων αρχών του υπουργείου Εξωτερικών εκτός Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. Γρηγόριος Δελαβέκουρας αποφασίσθηκε η κατάργηση των γενικών προξενείωνΑνοβέρου, Κολωνίας, Λειψίας, Νάπολης και των προξενείων Νιςκαι Ντέρμπαν.Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό καταργούνται, επίσης, τα γενικά προξενεία Λονδίνου, Παρισίωνκαι Βρυξελλών και οι αντίστοιχες υπηρεσίες ενσωματώνονται σε προξενικά γραφεία, που θα συσταθούν και θα λειτουργούν μέσα στις αντίστοιχες πρεσβείες. Η απόφαση λήφθηκε ως μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών να περικοπούν τα κρατικά ελλείμματα, που τώρα ανέρχονται σε 13,6% του ΑΕΠ, σε λιγότερο από 3% ως το 2014 προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στην τελική ευθεία για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο

Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, με σκοπό τη διευθέτηση οργανωτικών θεμάτων, σχετικά με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, στις 15 Αυγούστου, πραγματοποίησε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης.

O κ. Σαββίδης συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Ματσούκας, κοντά στην οποία βρίσκεται η Μονή, το νομάρχη της Τραπεζούντας, βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και το Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τραπεζούντα. Βασικό θέμα στις συναντήσεις αποτέλεσε η ασφάλεια των προσκυνητών.

Δεν έχουν αντίρρηση
Ο νομάρχης της Τραπεζούντας, Ρετζέπ Κιχζιλτζίκ, τόνισε ότι οι αρχές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ασφαλή παραμονή των ορθόδοξων προσκυνητών στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον εσωτερικό χώρο του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά, με την τήρηση όλων των χριστιανικών κανόνων. Εξάλλου, παρά την τουρκική νομοθεσία που απαγορεύει την εκτός ναών κυκλοφορία ιερέων, όλων των θρησκειών, με ιερατική στολή (εκτός των αρχηγών τους), οι ορθόδοξοι ιερείς που θα φτάσουν στην Τραπεζούντα, για τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, θα μπορέσουν να μείνουν με τις ιερατικές στολές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Καθώς το προσκύνημα συμπίπτει φέτος με το Ραμαζάνι, οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιδειχτεί κατανόηση από την πλευρά των ορθόδοξων προσκυνητών και ζήτησαν να αποφύγουν τη λήψη τροφής ενώπιον κοινού, αλλά και τη χρήση εθνικιστικών συνθημάτων.

Ο Ιβάν Σαββίδης διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά, ότι το προσεχές προσκύνημα βασίζεται αποκλειστικά στην πίστη.

«Είμαι βέβαιος ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να φοβάται πιστούς, είτε είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή βουδιστές», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σαββίδης και εγγυήθηκε ότι η οργανωμένη ομάδα Ρώσων προσκυνητών θα επιδείξει σεβασμό προς τα έθιμα του ντόπιου πληθυσμού. "Θέλω, την επόμενη μέρα, μετά την τέλεση της λειτουργίας, να είμαστε εξίσου ευτυχισμένοι από το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ευπρεπές επίπεδο».

Κατά την επίσκεψη ο Ιβάν Σαββίδης έλαβε πρόσκληση για την εορταστική βραδιά που είναι αφιερωμένη στο Ραμαζάνι.

Όλα έτοιμα για το γάμο της Καλομοίρας

Όλα είναι έτοιμα για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της Καλομοίρας η οποία στις 26 Σεπτεμβρίου θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της Γιώργο Μπούσαλη.

Ο Γιώργος είχε κάνει την πρόταση γάμου στην Καλομοίρα ανήμερα της ημέρας της Ανεξαρτησίας των Αμερικανών, στις 4 Ιουλίου του 2008, και, δύο σχεδόν χρόνια μετά το πολυπόθητο «ναι» της Καλομοίρας, το ζευγάρι είναι έτοιμο να επισημοποιήσει τη σχέση του.


ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Καταργεί προξενεία το Υπουργείο Εξωτερικών


Η αναστολή της λειτουργίας και η κατάργηση πολλών προξενείων αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και του εξορθολογισμού του ισολογισμού του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβεκούρα, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των γενικών προξενείων Ανοβέρου, Κολωνίας, Λειψίας, Νάπολης και των προξενείων Νις και Ντέρμπαν.

Παράλληλα καταργούνται τα γενικά προξενεία Λονδίνου, Παρισίων και Βρυξελλών και συστήνονται προξενικά γραφεία, που θα λειτουργούν μέσα σε κάθε πρεσβεία.

Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας made by Greeks


Νέο φάρμακο αδυνατίσματος, φτιαγμένο από «ελληνικά χέρια», έρχεται να δώσει τέλος στην παχυσαρκία. Αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές θεωρούν ότι το νέο σκεύασμα ανοίγει τον δρόμο για την καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και των δυσάρεστων επιπτώσεων, όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες, που αυτό προκαλεί. Δεν σταματά όμως μόνον εκεί αφού μπορεί επίσης να μειώσει τα λιπίδια στο αίμα και να ρίξει το σάκχαρο ή να εμποδίσει την εμφάνισή του.

Τα παχύσαρκα άτομα δεν μπορούν να χάσουν βάρος εξαιτίας της λεπτίνης, ορμόνης που όταν λειτουργεί ομαλά ο μεταβολισμός μας περιορίζει την όρεξή μας για φαγητό. Κατά καιρούς έχουν παρασκευαστεί διάφορα φάρμακα για την παχυσαρκία, ωστόσο πολλά από αυτά αποσύρθηκαν καθώς είτε είχαν δυσάρεστες παρενέργειες είτε αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Ετσι λοιπόν, οι ειδικοί προσπάθησαν αυτή τη φορά να παρασκευάσουν μια χημική ένωση που θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενούς. Για την ώρα, οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε πειραματόζωα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού αυτά έχασαν βάρος ενώ διατήρησαν την καλή ψυχολογία τους. Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα διαπίστωσαν οι ειδικοί σε μη παχύσαρκα ποντίκια που όμως αντιμετώπιζαν πρόβλημα μεταβολισμού, κάτι που θα τα οδηγούσε στην παχυσαρκία. Στο παρελθόν είχαν εγκριθεί, για παράδειγμα, φάρμακα που οδηγούσαν τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, εξαιτίας των παρενεργειών αφού όσοι το έπαιρναν εμφάνιζαν άγχος, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.

Οι γιατροί Τζορτζ Κούνος και Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, καθηγητές στο Southwest University της Βοστώνης, που έκαναν τις πρώτες πειραματικές μελέτες για το νέο φάρμακο, εξηγούν ότι τα ποντίκια έχασαν μεν λιγότερο βάρος (12%) σε σχέση άλλες φαρμακευτικές μεθόδους όπου η απώλεια φτάνει το 21%, ωστόσο δεν παρουσίασαν παρενέργειες, όπως συνέβαινε με άλλα σκευάσματα. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι τώρα να εξετάσουν το φάρμακο με σκοπό να ελέγξουν αν είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Στη μεγάλη λίστα των βραβείων Booker ο Ελληνοαυστραλός Χρήστος Τσιόλκας


Με το βιβλίο του The Slap είναι υποψήφιος στη μεγάλη λίστα για το βρετανικό λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ ο Ελληνοαυστραλός Χρήστος Τσιόλκας.

Ο συγγραφέας είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό καθώς τα βιβλία του Κατά Μέτωπον, Ο άνθρωπος Ιησούς και Νεκρή Ευρώπη κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

To Τhe Slap είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Συγγραφέων της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας για το 2009.

Το βιβλίο αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, ενώ σατιρίζει την οικογενειακή ζωή.

Είναι η πρώτη φορά στα 41 χρόνια των Βραβείων Booker που ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και ένας συγγραφέας ελληνικής καταγωγής.

Στη μεγάλη λίστα υποψήφιοι είναι επίσης οι: Έμα Ντόναχιου, Χέλεν Ντάνμορ, Ντέιμον Γκάλγκουτ, Χάουαρντ Γιάκομπσον, Αντρέα Λεβί, Τομ ΜακΚάρθι, Ντέιβιντ Μίτσελ, Λίζα Μουρ, Πολ Μάρεϊ, Ρόουζ Τρέμεν, Άλαν Γουόρνερ.

Η μικρή λίστα ανακοινώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο απονέμεται στις 12 Οκτωβρίου.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Από τον «Μέγα Αλέξανδρο» στην «Θεσσαλονίκη»


Είναι μαθηματικός, είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας, είναι πειραματιστής, είναι ποιητής και μιλά εκτός από ελληνικά και αγγλικά και «τα.. ντόπια» σλάβικα. Δηλώνει Έλληνας, αν και πριν τον γνωρίσω άκουσα από πολλά στόματα να τον αποκαλούν «Σκοπιανό». Ο Τομ Πετσίνης δεν αρνήθηκε να μάθει την γλώσσα της φλωρινιώτισσας γιαγιάς του, που ήταν σλαβική. Δεν ζήτησε εύσημα για την ελληνικότητά του, δεν βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί την ελληνική του ταυτότητα, άφησε και αφήνει μέχρι σήμερα την πένα του συγγραφέα, που ομολογουμένως «κουβαλά» με αξιοπρέπεια και ταλέντο, να μαρτυρήσει την ελληνικότητά του. Η «Θεσσαλονίκη», το πρώτο του θεατρικό έργο, είναι μία από τις έμπρακτες μαρτυρίες της πολιτιστικής του ταυτότητας.

Πριν από κάμποσα χρόνια όταν το σκοπιανό ζήτημα είχε «φουντώσει» στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης, ο Τομ Πετσίνης άφησε την Μελβούρνη για να αναζητήσει τις ρίζες του, όχι στην Φλώρινα απ’ όπου κατάγεται αλλά στην ελληνική μητρόπολη του πολυπολιτισμού την Θεσσαλονίκη. Μέσα απ’ αυτή του την αναζήτηση γεννήθηκε η «Θεσσαλονίκη», μία πολύ προσωπική δουλειά από την άποψη ότι πραγματεύεται πολιτιστικές έριδες αλλά και κοινές πανανθρώπινα συγκρουσιακές καταστάσεις, που μόνο τα ανθρώπινα συναισθήματα γεννούν.

Μεγάλο ατού της παράστασης, που από την Πέμπτη ανεβαίνει στην θεατρική σκηνή του LaMama στην Μελβούρνη, η παρουσία του ομογενή φωτογράφου και ηθοποιού Αντώνη Μπαξεβανίδη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τομ Πετσίνη, που βλέπει ότι ο Αντώνης αποτελεί μία ζωντανή «απεικόνιση» του ήρωα που υποδύεται.

Τον ρωτάω, πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ελληνικότητας και γελά έτοιμος να με μπερδέψει με... μαθηματικούς τύπους υποθέτω, δεν το κάνει όμως...
«Η μεγάλη μου αγάπη πέρα από τα μαθηματικά είναι το γράψιμο, οι λέξεις. Ξέρεις πως ξεκίνησε αυτή η αγάπη;» ρωτά και συνεχίζει....
«Έφηβος ήμουν όταν ο πατέρας μου με ρώτησε τι δώρο θα ήθελα για τα Χριστούγεννα. Δεν επέλεξα ποδήλατο ή κάτι άλλο. Επέλεξα αυτό που αγαπούσα. Ένα βιβλίο». Το βιβλίο που επέλεξε ο έφηβος Τομ και το περιγράφει τώρα με μία ξεχωριστή λάμψη στα μάτια είχε τον τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος». «Ήταν ένα υπέροχο βιβλίο που είχε σκαλισμένο με χρυσά γράμματα τον τίτλο στο εξώφυλλό του» μου λέει και το χρυσό των γραμμάτων φωτίζει τα μάτια του.

Από τότε ίσως έψαχνε να βρει την πολιτιστική του οντότητα, τις μεταλλάξεις που τον οδήγησαν να μιλά τρεις γλώσσες, την δύναμη να αποδεχθεί ότι είναι Έλληνας που σέβεται όχι μόνο την ελληνική του κληρονομιά αλλά και την οικογενειακή κληρονομιά της γιαγιάς του, που μιλούσε το σκοπιανό ιδίωμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Το έργο του Τομ Πετσίνη είναι στην ουσία ένα έργο έντονου προβληματισμού, και όχι μόνο, πολιτιστικού αλλά και συναισθηματικού. Η ιστορία της «Θεσσαλονίκης» ξεκινά από την Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την γερμανική κατοχή. Στην Θεσσαλονίκη των Ελλήνων, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων έχει την δική της πολιτιστική ταυτότητα,, που έστω και αν φαίνεται σαν μία και μοναδική, έχει επίπεδα και μάλιστα πολλά που λειτουργούν σαν δεσμοί για των διαφορετικών εθνικοτήτων κατοίκους της. . «Η πόλη αυτή έχει μία μαγεία, είναι μία συνισταμένη πολλών πολιτισμών που ζουν στην αγκαλιά της μέσα από ερείπια, παλιές δόξες, ιστορικές ανακατατάξεις, ανθρώπινες ιστορίες», λέει ο κ. Πετσίνης.

Μέσα σ’ αυτή τη Θεσσαλονίκη ένας Έλληνας και ένας Εβραίος συνέταιροι σε μία ταβέρνα ερωτεύονται την ίδια κοπέλα, τη Ρόζα. Οι πολιτιστικές διαφορές τους ποτέ δεν στάθηκαν αιτία συνειδητής σύγκρουσης μεταξύ τους, «η πόλη πάντα τους έδενε, τους κρατούσε κοντά γιατί και οι δύο ζούσαν μέσα στην αγκαλιά της», λέει ο Τομ.
Η Ρόζα, όμως, δεν είναι πόλη είναι γυναίκα και η καρδιά της δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από έναν «κάτοικο» έχει απαιτήσεις είναι άνθρωπος. Η Ρόζα είναι ο λόγος που οι δύο συνέταιροι γίνονται… «εχθροί».

«Πανανθρώπινος ο έρωτας, πανανθρώπινο συναίσθημα η ζήλεια, παναθρώπινη και η πίκρα της προδοσίας και όλα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και ο κάθε ήρωας τα βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτό ήθελα να υφάνω, αυτή την συναισθηματική πορεία και η Θεσσαλονίκη ήταν ο αρχικός μου καμβάς πάνω στον οποίο το έκανα», λέει ο Τομ, προσθέτοντας ότι η Μελβούρνη, μία πόλη με κοινά χαρακτηριστικά με τη Θεσσαλονίκη, μπαίνει στο θεατρικό του έργο για να ολοκληρώσει την συναισθηματική πορεία των χαρακτήρων αλλά και την πορεία της ζωής τους.

Η Μελβούρνη όπως και η μουσική του έργου είναι οι μοχλοί της κάθαρσης. Η Μελβούρνη γιατί είναι η πόλη που δέχθηκε κάθε εθνικότητα και μπορεί να φιλοξενήσει τον καθένα μας με αγάπη και σεβασμό. Η μουσική γιατί λειτουργεί σε επίπεδα συναισθηματικά και όχι λογικά και γιατί παντρεύει στοιχεία πολιτισμών με τον καλύτερο «μαθηματικό», σύμφωνα με τον κ. Πέτσινη, τρόπο αλλά σίγουρα και μελωδικό όπως κάνει για αιώνες τώρα.
Οι τρεις ήρωες μεταναστεύουν τελικά στη Μελβούρνη όπου και ξανασυναντιούνται.

neoskosmos.com


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

16χρονο αστέρι στην Αυστραλία


ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο 16χρονος ομογενής, Μάθιου Λαζαρίδης, από το Craigieburn της Αυστραλίας, είναι το καμάρι της οικογένειάς του και, όπως λέει ο πατέρας του κ. Γιώργος Λαζαρίδης, για πολλούς λόγους. Πέρα από τις άριστες ακαδημαϊκές του επιδόσεις του στο Ivanhoe Grammar ο νεαρός παίκτης του Northcote City επιλέχθηκε ως ένας από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες της Μελβούρνης για να αντιπροσωπεύσει, μαζί με άλλα νεαρά αστέρια του αθλήματος, την πόλη στη Μεγάλη Βρετανία.

Η πορεία του νεαρού παίκτη στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν ήταν και η πλέον εύκολη. Πριν από κάμποσο καιρό, έσπασε το πόδι του, γεγονός που τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα για ένα περίπου χρόνο.

Την ίδια στιγμή, μην φανταστείτε ότι ο Μάθιου έπαιζε ποδόσφαιρο από τα γεννοφάσκια του. Το φλερτ του με την στρογγυλή θεά ανά πόδας ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και μέσα σε τρία, στην ουσία, χρόνια, αφού έχασε έναν χρόνο λόγω του τραυματισμού, κατάφερε να δείξει ότι… τα ταλέντα δεν κρύβονται.

Όπως μας είπε και ο ίδιος, τα μαθήματα, μαθήματα και το όνειρό του να σπουδάσει οδοντιατρική ζωντανό, αλλά τώρα εκείνο που μονοπωλεί τα όνειρά του είναι το ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία όπου τον Νοέμβριο θα παίξει με την εθνική νέων της Σκοτίας και την ομάδα νέων του Manchester City.

Η αγάπη του Μάθιου για το ποδόσφαιρο δεν ξεκίνησε τυχαία. Στα 13 του χρόνια και ενώ το μόνο άθλημα που τον ενδιέφερε ήταν το μπάσκετ μπολ συνάντησε τον Μαρκ Βιντούκα και εκείνο που τον εντυπωσίασε ήταν η καλοσύνη και η θετική διάθεση του τότε παίκτη της Εθνικής Αυστραλίας.

«Τότε γεννήθηκε μέσα μου το όνειρο να του μοιάσω. Και θα του μοιάσω», λέει σήμερα ο 16χρονος ποδοσφαιριστής που θέλει μία μέρα να παίξει στην Εθνική ομάδα της χώρας. Από τότε μέχρι σήμερα οι διακρίσεις που έχει λάβει για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες πολλές και άξια.

NEOS KOSMOS

Τίμησαν τον προστάτη των γουναράδων στις ΗΠΑ !


Ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» την Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στην μνήμη του Προφήτη Ηλία. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρτοκλασία και την Δοξολογία που τελέστηκε στον Τίμιο Σταυρού στο Γουάιτστόουν και ολοκληρώθηκαν με το γεύμα που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο.

ΦΩΤΟ πανω: Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Θεόδωρος Τόσκος,υπεύθυνος της εκδήλωσης, Νίκη Κυριαζή, πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν, ο Επίσκοπος Μελόης, Φιλόθεος, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δρ. Ηλίας Πανίδης και η κ. Αγνή Κατσαμάκη, πρώην πρόεδρος της Φιλοππτώχου Κυριών Καστοριάς.

ΦΩΤΟ δίπλα: Στο στιγμιότυπο οι Καστοριείς ενώ αναμένουν να σερβιριστούν.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Ελληνικές Βραδιές στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας


Οι Ελληνικές Βραδιές στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας, ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης, 20ης Ιουλίου με την παράσταση της ορχήστρας του Γεώργιο Στάθου και θα επαναλαμβάνονται κάθε Τρίτη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Δημήτρης Τάσης, καθώς επίσης ο Γιώργος Σταματιάδης κατά την διάρκεια των ομιλιών τους αναφέρθηκαν εκτενώς στις ελληνικές βραδιές που διοργανώνονται κάθε χρόνο και τόνισαν ότι η Πλατεία Αθηνών παρέχει την δυνατότητα σε όλο το πολυεθνικό μωσαϊκό της Αστόριας να προβάλει τον πολιτισμό τους. 

Παράλληλα ανέφεραν ότι οι βραδιές αυτές διοργανώνονται με την αρωγή του δημοτικού συμβούλου της Αστόριας Πίτερ Βαλόουν καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο Καβάφης... στο Χόλυγουντ

Έκθεση φωτογραφίας για τον Καβάφη στο δυτικό Χόλυγουντ, από τον κορυφαίο ομογενή, Στάθη Ορφανό
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση του κορυφαίου ομογενούς φωτογράφου Στάθη Ορφανού (Stathis Orphanos), με τίτλο «My Cavafy» (Ο Καβάφης μου), ανοίγει τις πύλες της για το κοινό αύριο, στο δυτικό Χόλυγουντ, όπως αναφέρει η Greek Reporter. Η σχετική έκθεση προέρχεται από το βιβλίο του-φωτογραφικό εγκώμιο στην ποίηση του Καβάφη, με τον ομώνυμο τίτλο, όπου ανάμεσα στα όσα αναφέρει για τον παγκοσμίου εμβέλειας ποιητή μας, του οποίου είναι μεγάλος θαυμαστής, υπάρχει ένα παράρτημα με φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος, σε διάστημα είκοσι ετών.Ο Στάθης Ορφανός γεννήθηκε το 1940 στη Βόρεια Καρολίνα, από Έλληνες γονείς, Σπούδασε στις ΗΠΑ και ζει στην Καλιφόρνια, ενώ κρατάει στενή επαφή με την πατρίδα των γονιών του και μάλιστα έχει αγοράσει σπίτι στη Σάμο.Σε νεαρή ηλικία ο Στάθης Ορφανός απέκτησε μια κάμερα Rolliflex και έκανε θαύματα στο πρώτο του γύρισμα.Ο ομογενής φωτογράφος λατρεύει το φυσικό φως και φωτογραφίζει μόνο με αυτό, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή και χρήση της νέας τεχνολογίας στην τέχνη του.Ο κύκλος των διασημοτήτων, που έχει φωτογραφίσει, περικλείει περισσότερους από 100 συγγραφείς, πολυάριθμους ηθοποιούς, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικούς και ένστολους στρατιώτες.Για το έργο του ο Στάθης Ορφανός έχει αποσπάσει επαίνους από κορυφαίους συγγραφείς και κριτικούς τέχνης. Μαζί με τον συνεργάτη του, Ραλφ Σιλβέστερ, ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Sylvester & Orphanos», που έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά επιμελημένες, πάντα υπογεγραμμένες από τους συγγραφείς και σε περιορισμένα αντίτυπα, εκδόσεις.Ο Ορφανός έχει φωτογραφήσει πολλές κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού, αλλά και νομπελίστες, όπως ο Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο Αιγύπτιος Ναγκίμπ Μαχφούζ. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχει φωτογραφήσει είναι ο Ερσκιν Κάλντουελ, ο Τζον Τσίβερ, ο Γκράχαμ Γκριν , ο Τζον Άιρβινγκ, ο Κρίστοφερ Άισεργουντ , ο Νόρμαν Μέιλερ, ο Σερ Στήβεν Σπέντερ, ο Ουίλιαμ Στάιρον, ο Τζον Απντάικ e, ο Γκορ Βιντάλ κ.ά.Τα πορτραίτα διάσημων καλλιτεχνών και φωτογράφων περιλαμβάνουν τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, τον σχεδιαστή Τζέιμς Γαλανό, τον Ντον Μπατσάρντι , τον Λέοναρντ Μπάσκιν,τον Πολ Κάντμους,τον Χορστ Π. Χορστ, τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ, την Ελέιν ντε Κούνινγκ , τον Λάρι Ρίβερς, κ.ά.Τα πορτραίτα ανθρώπων της σόου μπιζ περιλαμβάνουν σκηνοθέτες, όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Τζορτζ Κιούκορ ο Ζιλ Ντασέν, ο Χοσέ Κουιντέρο, ο Τζον Σλέσιντζερ, ο Ροζέ Βαντίμ, αλλά και ηθοποιούς όπως η Μελίνα Μερκούρη, με την οποία γνωρίστηκε για πρώτη φορά ήταν το 1967, αμέσως μετά το ντεμπούτο της στην παράσταση "Ilya Darling", η Μέιμι Βαν Ντόρεν, η Κλερ Μπλουμ, η Τζούλι Χάρις ,η Λίζαμπεθ Σκοτ και της νέας γενιάς, όπως ο Μάξουελ Κόλφιλντ και ο Ισάι Μοράλες.Στα σκαριά είναι και μία έκθεση για τον αγαπημένο του, Γιάννη Τσαρούχη, με τιμώμενα πρόσωπα την Μελίνα Μερκούρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, το Γιάννη Ρίτσο, το Μάνο Χατζηδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, το Βαγγέλη Παπαθανασίου, το Σταύρο Ξαρχάκο, το Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Γαβρά, τον Ζιλ Ντασέν, τον Αλέκο Φασιανό, αλλά και ξένους καλλιτέχνες από όλους τους τομείς.

Ομογενής έσωσε την οικογένειά του κλείνοντας… την τηλεόραση

Μία αταξία των εγγονιών στάθηκε η αιτία να κλείσει ο ομογενής Τόνι Λαζαρίδης, την τηλεόραση. Λίγα λεπτά αργότερα, το πολυτελές σπίτι του στο παραλιακό προάστιο της Κουινσλάνδης Benowa, στο οποίο αυτός και η γυναίκα του φιλοξενούσαν παιδιά και εγγόνια εκείνη την ημέρα τυλίχθηκε στις φλόγες. Ευτυχώς, όλη η οικογένεια του πρώην ομογενή φαρμακοποιού κατάφερε να βγει εγκαίρως έξω, χωρίς κανένας τους να πάθει τίποτα.
Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, τα τέσσερα εγγόνια του, ηλικίας 10 ετών και κάτω, είχαν στρωθεί μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας τα αγαπημένα τους προγράμματα. Το μικρότερο εξ  αυτών, ηλικίας δύο ετών, αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού του. Πήρε τις πούδρες της γιαγιάς και λέρωσε την μοκέτα, γεγονός που οδήγησε τον παππού να «τιμωρήσει» όλα τα παιδιά, κλείνοντας την τηλεόραση. Σε λίγη ώρα, η 13μελης οικογένεια Λαζαρίδη, εγγόνια και παιδιά και, ενώ κάθονταν στο καθιστικό που βρισκόταν στο ισόγειο του σπιτιού, πήραν είδηση ότι κάτι καιγόταν λόγω της οσμής καμένου πλαστικού που γέμισε το σπίτι. Ο κ. Λαζαρίδης ανέβηκε στον πάνω όροφο του σπιτιού και αντίκρισε φλόγες να ξεπηδούν από το δωμάτιο που βρισκόταν η τηλεόραση.
Σε λίγα δευτερόλεπτα όλη η οικογένεια βρισκόταν στο δρόμο βλέποντας το σπίτι να τυλίγεται στις φλόγες.
Όπως είπε λίγο αργότερα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσπευσε για να σβήσει την πυρκαγιά και κατάφερε να την περιορίσει ώστε να μην καταστραφούν άλλα σπίτια, ένα βραχυκύκλωμα στην τηλεόραση προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Επανεκλογή Ν. Καρακώστα στην προεδρία της ΑΧΕΠΑ

Ο Νικόλαος Καρακώστας επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ύπατος πρόεδρος της Αμερικανοελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (ΑΧΕΠΑ), της μεγαλύτερης οργάνωσης ομογενών στην Αμερική. Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια του 88ου ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Καρακώστας, ο οποίος είναι δικηγόρος, επανέλαβε το σύνθημά του "Ενωμένοι προσφέρουμε", τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΑΧΕΠΑ "υπηρετώντας τις αρχές και τους στόχους της οργάνωσης".

Αναφερόμενος στην ίδρυση και στις σημερινές επιδιώξεις της, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ υπογράμμισε ότι "όταν δημιουργήθηκε το 1922, στόχος ήταν η καταπολέμηση του ρατσισμού και του εθνικού διωγμού από την Κου Κλουξ Κλαν, καθώς και η βοήθεια προς τους Έλληνες μετανάστες για να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αμερικανικής κοινωνίας. Τώρα, ασφαλώς, οι απαιτήσεις και οι στόχοι άλλαξαν. Μεταξύ των στόχων μας είναι η προώθηση της οικογένειας, της εκπαίδευσης και η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Για πολλά χρόνια εστιάζουμε την προσοχή μας στην προώθηση του πολιτισμού μας, της κληρονομιάς μας, της γλώσσας και το πράττουμε μέσω των εκπαιδευτικών υποτροφιών που προσφέρουμε και των πολιτιστικών μας προγραμμάτων. Κάναμε γνωστό το όνομα της ΑΧΕΠΑ μέσω της παράδοσης που δημιουργήσαμε με τους οίκους ευγηρίας. Είμαστε σήμερα στον τομέα αυτό ο μεγαλύτερος οργανισμός που προσφέρει στέγη σε ηλικιωμένους. Επίσης, πολύ μεγάλες είναι οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες, με δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως επίσης και ο αγώνας μας για την οριστική καταπολέμηση της θαλασσαιμίας μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα".

Ο κ. Καρακώστας κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου. Το επόμενο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι του χρόνου τέτοια εποχή.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μια Ελληνίδα δίνει τραγούδια στη Rihanna!


Η Βασιλική Καραγιώργος, Vassy για τους Αυστραλούς φίλους της, είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει στο χώρο της R n’ B μουσικής.

Γεννημένη στο Ντάργουιν της Αυστραλία, από Έλληνες γονείς που μετανάστευσαν από τα Γρεβενά, η μικρή Vassy ήξερε από νωρίς ότι θα ασχοληθεί με τη μουσική.

Η αρχή έγινε όταν ένας φίλος της έστειλε ένα κομμάτι της σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό και πήρε το πρώτο βραβείο. Το 2005 ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία.

Κυνηγώντας το όνειρό της αποφασίζει να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να προωθήσει την καριέρα της. Εκεί θα γνωρίσει τη Rihanna στην οποία έχει δώσει αρκετά τραγούδια της, ενώ το κομμάτι της «Wanna Fly» έχει ντύσει μουσικά πολλά δημοφιλή σίριαλ.

Τώρα κυκλοφορεί στην Αμερική το νέο της τραγούδι «History» και προετοιμάζει πυρετωδώς το album της.

Το όνειρό της όμως είναι να μείνει για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Άλλωστε έχει συγγενείς στη Θεσσαλονίκη και έχει περάσει πολλά καλοκαίρια της στη Μύλο.

Ακούστε το τραγούδι History της Vassy.

Πηγή: Veto

H Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα γάμων στην Eυρώπη!

H Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα γάμων στην Ε.Ε μετά την Ιταλία και την Ιρλανδία, με 4,2 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, τη χαμηλότερη συχνότητα διαζυγίων, με 1,1 διαζύγιο ανά 1.000 κατοίκους και το χαμηλότερο ποσοστό παιδιών άγαμων μητέρων, μετά την Ιταλία που είναι 5%.Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Γεώργας, σε ομιλία που έδωσε στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με θέμα "Η ελληνική οικογένεια: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον".Ο κ. Γεώργας βρέθηκε στη Μελβούρνη για να μιλήσει στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας.Πριν από την ομιλία του κ. Γεώργα, ανακοινώθηκε ότι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής, των αυστραλιανών πανεπιστημίων του RMIT και του ‘Swinburne’ προγραμματίζουν τη διενέργεια μεγάλης έρευνας για τα χαρακτηριστικά των ελληνικών οικογενειών της Αυστραλίας (συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και αξιών των γονέων, του παππού και της γιαγιάς, των παιδιών και των συγγενών)  AΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Σημαντικές αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της «ΟΜΟΝΟΙΑ» στους Αγίους Σαράντα

Το Γενικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε σημερινή συνεδρίαση του στους Αγίους Σαράντα, συζήτησε – αποφάσισε σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

Περιουσιακό
Για τα συνεχιζόμενα κρούσματα καταπάτησης λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή της Ελληνικής Μειονότητας, το Γενικό Προεδρείο σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς αιρετούς θα αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες. Μέχρι τις 15 Αυγούστου όλοι οι έπαρχοι θα καταθέσουν αναλυτική έκθεση με τις καταπατήσεις και εκκρεμότητες σε διάφορες αποφάσεις. Για τα προβλήματα των εκκλησιαστικών περιουσιών υπεύθυνος για την συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου θα είναι ο κ Χρήστος Λέγκος. Νομικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για την οριστική έκθεση ορίστηκε ο νομικός κ Αναστάσιος Ντούρος.

Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας της Οργάνωσης
Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας που παρουσίασε η Επιτροπή Καταστατικού. Σχετικά με τις επερχόμενες αρχαιρεσίες της Ομόνοιας ο Κανονισμός προβλέπει:Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ».Κάθε μέλλος της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας μπορεί να γίνει μέλλος της οργάνωσης με πλήρη δικαιώματα ακόμα και την ημέρα των εκλογών, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και προσκομίζοντας κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ελληνική καταγωγή του (ΕΔΤΟ ή ελληνική ταυτότητα).Όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τα συμβούλια των Τοπικών Οργανώσεων, θα πρέπει να καταθέσουν γραπτή αίτηση στη Συντονιστική Επιτροπή της Επαρχίας του, 5 μέρες πριν τις εκλογές της Τοπικής Οργάνωσης που ανήκει.Οι υποψηφιότητες για τα Τοπικά Συμβούλια εγκρίνονται από τα Συμβούλια των Παραρτημάτων που υπάγονται.Οι υποψηφιότητες για την Προεδρεία Συντονιστικών και Παραρτημάτων εγκρίνονται από το Γενικό Συμβούλιο.Υποψήφιοι για τα Συμβούλια των Παραρτημάτων και του Γενικού Συμβουλίου μπορούν να είναι μόνο σύνεδροι.

Έγκριση χρονοδιαγράμματος εκλογών
Τοπικών Οργανώσεων

Μέχρι της 10 Αυγούστου 2010, τα Παραρτήματα θα ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα των εκλογών σε όλες τις Τοπικές Οργανώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι της 19 Σεπτεμβρίου.Οι Συνδιασκέψεις Παραρτημάτων θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
25 Σεπτεμβρίου 2010. Τίρανα
26 Σεπτεμβρίου 2010. Κορυτσά, Πρεμετή
02 Οκτωβρίου 2010. Αυλώνα
03 Οκτωβρίου 2010. Χειμάρρα
09 Οκτωβρίου 2010. Αργυρόκαστρο
16 Οκτωβρίου 2010. Δέλβινο
17 Οκτωβρίου 2010. Άγιοι Σαράντα

.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οικογενειακή υπόθεση το... Χάρβαρντ

Τρία βήματα μετά την είσοδο, στο αριστερό σου χέρι, στον τοίχο με την κόκκινη ταπετσαρία, ασπρόμαυρες φιγούρες μαρτυρούν τον ξενιτεμό, εικονίσματα αγίων συντηρούν την ελπίδα και τα σεμεδάκια στα κομοδίνα πλαισιώνουν φωτογραφίες αποφοίτησης. Είναι η γωνιά των αναμνήσεων μιας οικογένειας μεταναστών που είδε τα πέντε από τα επτά παιδιά της να φοιτούν στο Χάρβαρντ.

Μόρφωση και πίστη είναι οι πυλώνες που στηρίζουν το σπιτικό του Γιάννη Ρήγα στη γειτονιά Τζαμάικα Πλέιν της Βοστώνης. Εφτασε στην Αμερική όταν ήταν 10 ετών έχοντας βιώσει την ανέχεια και την πείνα της Κατοχής. Ηθελε να γίνει ιερέας και σπούδασε στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Δεν φόρεσε όμως ποτέ τα ράσα. Προτίμησε να δουλέψει ως θεολόγος για 30 χρόνια στο φημισμένο λύκειο Βoston Latin, το πρώτο δημόσιο σχολείο της Αμερικής.

«Η μόρφωση είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις μετά την πίστη. Ο πατέρας μου έλεγε πως μπορούν να σου πάρουν ό,τι έχεις, αλλά όχι τη μόρφωση», λέει ο κ. Ρήγας στα «ΝΕΑ» μπροστά από τις φωτογραφίες αποφοίτησης των παιδιών του. Είναι δύο μέτρα ψηλός, με ευθύ βλέμμα και αμουστάκι. Αλλά τα μάγουλά του ροδίζουν μόλις μιλάει για τα ακαδημαϊκά κατορθώματα των παιδιών του. Ο Παναγιώτης, η Ελένη, ο Νίκος, ο Μιχάλης και ο Ηλίας Ρήγας, πέντε από τα επτά αδέρφια της οικογένειας, σπούδασαν στο Κennedy School of Government του Χάρβαρντ. «Δεν ήταν κάτι που το προγραμματίσαμε, ούτε κάτι που περιμέναμε», λέει ο κ. Ρήγας. «Δοξάζουμε τον Θεό. Και ένα από τα παιδιά μας να φοιτούσε εκεί, θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μας».

Η Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ θεωρείται παγκόσμιο φυτώριο ηγετών. Ιδρύθηκε στα χρόνια της Μεγάλης Υφεσης και σήμερα προσφέρει μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη δημόσια διοίκηση, τις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Εκεί φοίτησαν ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται ταλαντούχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Εχει μια πολύ συνδεδεμένη κοινότητα αποφοίτων που ίσως σου ανοίξει πόρτες στο μέλλον. Αλλά πρέπει κι εσύ να πάρεις την πρωτοβουλία και να τις διαβείς», λέει η Λώρα Ρήγα, πρώην εκπρόσωπος Τύπου στα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους και σύζυγος του Μιχάλη Ρήγα.

Η ευθύνη
Παρόμοιες ιστορίες με αυτή της οικογένειας Ρήγα συναντά κανείς συχνά στην Αμερική, ειδικά σε κοινότητες μεταναστών. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν με ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Η ακαδημαϊκή επιτυχία ισοδυναμεί με ανταμοιβή στις θυσίες των γονιών τους, ή αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς μια καλύτερη ζωή.

Το 1998 μια άλλη οικογένεια Ελλήνων μεταναστών πέρασε στο Βιβλίο Γκίνες αφού τρία παιδιά της, ο Παναγιώτης, η Μαρία και ο Μανώλης Κέλλης, έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ της Βοστώνης με διαφορά λίγων μηνών. Ο πατέρας τους, Γιάννης (Καμβυσέλης) Κέλλης, έφυγε από την Αθήνα για τη Γαλλία τον Μάρτιο του ΄89 χωρίς να μιλάει ξένες γλώσσες. «Πήγαμε στο εξωτερικό με τα αγγλικά του Μαγκάιβερ», είχε πει η γυναίκα του, η κ. Αννα, σε παλιότερη συνέντευξη. Εννιά χρόνια αργότερα τα παιδιά τους βρίσκονταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και αρίστευαν στις σπουδές τους.

«Είναι πολλές οι ιστορίες οικογενειών που ξεκίνησαν με άδειες τσέπες από τις πατρίδες τους και θριάμβευσαν στην Αμερική. Εχουμε βαθιά συναίσθηση της ιστορίας μας και της κληρονομιάς μας, εγώ και τα αδέρφια μου», λέει ο Μιχάλης Ρήγας, ο οποίος αποφοίτησε από τη σχολή το 2005. Ο αδερφός του, ο Νίκος, συμφωνεί. «Δεν αισθανόμαστε ότι είναι υποχρέωσή μας να επιτύχουμε. Αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, για εμάς και για την οικογένειά μας».

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ απευθύνεται σε επαγγελματίες που αναζητούν μια νέα καριέρα. Διαρκεί ένα έτος και τα δίδακτρα μαζί με τα έξοδα διαβίωσης στη Βοστώνη φτάνουν τα 80.000 δολάρια. Πριν από τις σπουδές του ο Μιχάλης δούλευε σε χρηματιστηριακή εταιρεία και σήμερα είναι πολιτικός διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Μασαχουσέτη. «Είναι πάντα ριψοκίνδυνο να αφήνεις τη δουλειά σου για σπουδές. Αλλά το ρίσκο μπορεί να οδηγήσει σε ανταμοιβή, σε νέες ευκαιρίες», λέει.

Και τα υπόλοιπα αδέρφια του άδραξαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Ο Παναγιώτης είναι διευθυντής σε εταιρεία ηλεκτρονικών, η Ελένη εργάζεται στην αντίστοιχη ΕΥΠ του αμερικανικού ναυτικού και ο Ηλίας σε μια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Νίκος είναι ο πιο πρόσφατος απόφοιτος. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τον περασμένο Μάιο και τώρα ψάχνει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. «Καθένας από εμάς ακολούθησε το δικό του μονοπάτι στη σχολή. Επιλέξαμε διαφορετικά μαθήματα, άλλους καθηγητές. Φτιάξαμε τις δικές μας εμπειρίες. Αλλά το γεγονός ότι φοιτήσαμε τόσα άτομα από την ίδια οικογένεια σε αυτή τη σχολή με έκανε να νιώθω σαν στο σπίτι μου», λέει.

«Ηταν όλοι τους εξαίρετοι μαθητές και πολίτες»

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ακαδημαϊκό έτος μόλις το 33% των αιτήσεων για σπουδές έγιναν δεκτές από τη Σχολή Κέννεντυ. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για κάθε θέση. Αλλά η οικογένεια Ρήγα κατάφερε να σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τον πρώην κοσμήτορα της σχολής, Τζο ΜακΚάρθι, ποτέ ξανά δεν φοίτησαν εκεί τόσα πολλά αδέρφια. «Ηταν όλοι τους υπέροχοι, εξαίρετοι μαθητές και πολίτες που ενδιαφέρονταν για τα κοινά», λέει ο κ. ΜακΚάρθι. «Οι Κέννεντυ έλεγαν ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι πρώτα απ΄ όλα πολίτες, όπως συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα. Και τα μέλη της οικογένειας Ρήγα ενσαρκώνουν αυτή την αντίληψη». Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Η Κύπρος έχει ανάγκη της στήριξης των ομογενών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Κύπρος, έχει μεγάλη ανάγκη των προσπαθειών του απόδημου Ελληνισμού προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να εφαρμοστούν πιέσεις για αλλαγή στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

Aυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καλωσορίζοντας στην Κύπρο παιδιά ομογενών από τις ΗΠΑ.

Ομογενειακές εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

The flag of Cyprus shows a map of the country ...Image via Wikipedia

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που θα διοργανώσουμε την Κυριακή στην Αστόρια και την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον δεν έχουν τυπικό, αλλά έντονα ουσιαστικό χαρακτήρα. Θα δώσουν στην Ομογένεια τη δυνατότητα να εκδηλώσει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα για την προώθηση και την επίλυση του Κυπριακού

Enhanced by Zemanta

Τέχνη και εμπόριο εκκλησιαστικών ειδών: Μια άλλη βιομηχανία


ΒΟΣΤΩΝΗ. Οπως κάθε Κληρικολαϊκή Συνέλευση, έτσι και η πρόσφατη 40ή στην Ατλάντα είχε και τη διάσταση προβολής και πώλησης ποικιλίας εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ειδών. Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο λειτούργησαν περί τα εβδομήντα περίπτερα στα οποία μπορούσε να βρει ο ιερός κλήρος όλων των βαθμίδων όλα τα εκκλησιαστικά είδη, όπως ράσα, καλυμμαύχια, άμφια, πατερίτσες, άγια Δισκοπότηρα, θυμιατά, καντήλια, ξυλόγλυπτα, βιβλία εκκλησιαστικά Κ.Α.

Η πετρελαιοκηλίδα του Μεξικού απειλεί ελληνικές επιχειρήσεις


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μετά τον τρομερό ανεμοστρόβιλο «Κατρίνα», ο οποίος έσπειρε την καταστροφή το 2005, ο Γκρέγκορι Χολτ ιδιοκτήτης της «Daybrook Holdings & Fisheries», εργάσθηκε εντατικά για να αναβιώσει τις εταιρείες του οι οποίες απασχολούν 300 υπαλλήλους.

Σήμερα, το ατύχημα της εταιρείας πετρελαιοειδών BP, με το οποίο άρχισε η έκχυση πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα από τις 20 Απριλίου, απειλεί τα όσα κατασκεύασε

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ευκατάσταστοι ομογενείς «άστεγοι» ένα βράδυ

Πέντε ομογενείς, γενικοί διευθυντές μεγάλων αυστραλιανών επιχειρήσεων κοιμήθηκαν σε πεζοδρόμια μέσα στο καταχείμωνο.
Οι ομογενείς Τζον Λαζάρου, Άθα Παπακώτσιας, Κάριν Κάκας, Εμανοήλ Κοκόρης και Εμμανουήλ Δρίβας, επέλεξαν να είναι «άστεγοί» για ένα βράδυ, για δυο λόγους:
* Για να καταλάβουν, έστω και για ένα βράδυ τις πραγματικές ανάγκες των αστέγων της Αυστραλίας που ανέρχονται στις 100.000 εκ των οποίων οι 34.000 είναι παιδιά.
* Και για να συγκεντρώσουν χρήματα υπέρ των άστεγων.
Οι πέντε ομογενείς, τρεις από τη Μελβούρνη και δυο από τη Βρισβάνη, συγκέντρωσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Όσο για την εμπειρία, ο κ. Λαζάρου (Photo) είπε:
«Έκανε φοβερό κρύο και ξεπάγιασα. Ένοιωσα μοναξιά και απελπισία. Ήξερα όμως πως ήταν ένα βράδυ. Την επόμενη ημέρα θα πήγαινα στο ζεστό σπιτάκι μου. Οι άστεγοι όμως δεν ξέρουν τι τους περιμένει και δεν έχουν το δικαίωμα ούτε στο όνειρό».

Προσπάθειες για ίδρυση Ημερήσιου Σχολείου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης προχωρά ολοταχώς στη δημιουργία Ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Νηπιαγωγείου με την προοπτική της δημιουργίας και του αντίστοιχου Ημερήσιου Σχολείου. Η σχολική επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο υπέβαλλαν τα δικαιολογητικά στο εκπαιδευτικό συμβούλιο του Χάμιλτον (στα προάστια του Τρέντον, όπου εδρεύει και η κοινότητα) και έχουν ήδη εξασφαλίσει την συγκατάθεσή του για τη δημιουργία του Ημερήσιου Προνηπιαγωγείου και Νηπιαγωγείου και το μόνο που απομένει είναι η έγκρισή του και από τις πολιτειακές Αρχές
ekirikas.com

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ο Γιώργος από τη Μελβούρνη μας κάνει όλους περήφανους

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος από τη Μελβούρνη, πρόκειται πολύ σύντομα να παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο Pride of Australia και σίγουρα η δράση του δεν κάνει περήφανους μόνο τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και ολόκληρη την παροικία της Μελβούρνης.
Ο 69χρονος κ. Γιώργος, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει ψήνοντας λουκάνικα σε κάθε γωνιά της Μελβούρνης, χωρίς να τον πτοούν κρύα και ζέστες, να μαζέψει $120,000 για το νοσοκομείο Alfred και, όπως δηλώνει, το φιλανθρωπικό του έργο θα συνεχιστεί.
Μία πολύ άσχημη στιγμή στην οικογένεια του κ. Γιώργου στάθηκε η αιτία γι’ αυτή την πολύχρονη προσφορά αγάπης του γλυκύτατου κ. Γιώργου.
Πριν από 17 χρόνια, ο γιος του, τζαμάς στο επάγγελμα, είχε ένα ατύχημα. Ένα τζάμι έπεσε πάνω του, χαρακώνοντας τον άτυχο νέο από το κεφάλι έως κάτω. Η χαρακιά είχε μήκος 1 μέτρο και 23 εκατοστά. «Κανένας μας δεν πίστευε ότι το παιδί μας θα ζήσει», λέει σήμερα ο κ. Γιώργος. «Ο γιος μας, όμως, έζησε και γι’ αυτό χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη στο νοσοκομείο και τους γιατρούς του», αναφέρει.
Ο κ. Γιώργος, ως εργαζόμενος, δεν μπορούσε πολύ πιθανόν να αφιερώσει το χρόνο του στην φιλανθρωπία τότε. Τρία χρόνια, όμως, πριν και, συγκεκριμένα, το 2007 όταν πλέον συνταξιοδοτήθηκε αποφάσισε επτά μέρες την εβδομάδα να ευχαριστεί το νοσοκομείο που έσωσε τη ζωή του παιδιού του, ψήνοντας λουκάνικα σε κάθε γωνιά της Μελβούρνης, πουλώντας λαχεία και διοργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για το νοσοκομείο.
Στα 69 του χρόνια, σίγουρα, θεωρείται ένας από τους πλέον ενεργούς συνομήλικούς του με… «ψυχούλα μάλαμα». Η αφοσίωσή του στην φιλανθρωπία θα επιβραβευτεί, όχι μόνο με το μετάλλιο Pride of Australia εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και με την ονομασία ενός θαλάμου του νοσοκομείου Alfred με το όνομα “George Kokkinos Room” και, βέβαια, μας κάνει όλους περήφανους και του ευχόμαστε καλό κουράγιο.

ΦΩΤΟ:  Ο κ. Γιώργος Κόκκινος με την σύζυγό του Άννα. Hospital Life/The Alfred Foundation

Ελληνόπουλο πρωθυπουργός των Εφήβων

Ελληνόπουλο της Μελβούρνης είναι ο έφηβος πρωθυπουργός της Βουλής των Εφήβων στη Βικτώρια.

Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Γιακουμάκη, μαθητή του Keilor Downs College, ο οποίος, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού των εφήβων, ουσιαστικά αποτελεί τη φωνή της νεολαίας.
Μάλιστα, ο Γιακουμάκης και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν και νομοσχέδια σε θέματα που αφορούν τη νεολαία, τα οποία και θα επιδώσουν στην πολιτειακή βουλή.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την εκλογή μου στη θέση αυτή και νομίζω ότι η τιμή ανήκει σε όλη την ελληνική παροικία», είπε ο ομογενής πρωθυπουργός της Βουλής των Εφήβων.
Enhanced by Zemanta

Σημαντικές διακρίσεις σε ομογενή αρχιτέκτονα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ομογενής αρχιτέκτονας της Μελβούρνης, Αθανάσιος Ανδρωνάς, τιμήθηκε με το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο της χρονιάς.

Το βραβείο δόθηκε για την ανακαίνιση του διατηρητέου, ιστορικού κτιρίου του Νιούμαν Κόλεϊτζ, του πανεπιστημίου Μελβούρνης που σχεδίασε το 1900 ο αρχιτέκτονας Γουόλτερ Μπέρλι.

Πέρυσι η αρχιτεκτονική εταιρία του κ. Ανδρωνά τιμήθηκε για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Παύλου της Μελβούρνης.

Η ομογενειακή εταιρία έχει προσκληθεί τώρα να αποκαταστήσει το αποικιακό κτίριο του Πορτ Άθα στη Τασμανία.

Εκδήλωση CYPRECO για την κατεχόμενη Σαλαμίνα


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η εκδήλωση «Σαλαμίνα η αρχαία πόλη του Τεύκρου, του Ταλαμωνίου» που διοργάνωσε πρόσφατα ο πολιτιστικός οργανισμός CYPRECO στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια συγκίνησε, και το πιο σημαντικό προβλημάτισε, το πολυπληθές ακροατήριο. Η διάλεξη του Δρ. Στούαρτ Σουίνι, η προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ με παραγωγό την Ελενα Μαρουλλέτη, του ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου, οι απαγγελίες από τον Πόλυ Κυριάκου, καθώς επίσης και οι χαιρετισμοί των επισήμων κατάφεραν να ηλεκτρίσουν το κοινό και να αναβιώσουν μοναδικές μνήμες.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τα «Ελληνικά Καφενεία» γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η έκθεση «Πουλώντας το Αμερικάνικο Όνειρο: Ελληνικά Καφενεία στην Αυστραλία» που βρισκόταν στο Ντάργουϊν και, συγκεκριμένα, στην ανοικτή Βιβλιοθήκη της Βουλής της Βόρειας Επικράτειας.
Το Ντάργουιν αποτελεί τον τρίτο σταθμό της έκθεσης που θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Αυστραλία και η μεγάλη της επιτυχία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όσοι την επισκέφθηκαν στην κυριολεξία βομβαρδίζουν με συγχαρητήρια μηνύματα τους δημιουργούς της.
Η πρώτη έκθεση φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας, στην Καμπέρα και η δεύτερη στο Μουσείο Μετανάστευσης στην Αδελαΐδα και μέχρι τώρα την έκθεση έχουν επισκεφτεί συνολικά περίπου 150.000 άτομα.
Η έκθεση στηρίζεται, κυρίως, σε φωτογραφικό υλικό που χρονολογείται από την εποχή γένεσης των ελληνικών καφέ στην Αυστραλία και παράλληλα οριοθετεί απαρχή της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία.
Μετά το Ντάργουιν, η έκθεση επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Μακουόρι στο Σίδνεϊ έως ότου φύγει για τον επόμενο προορισμό της.
Δημιουργοί της έκθεσης είναι η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη και ο κοινωνικός ερευνητής- ιστορικός, Λέοναρντ  Γιανισέφσκι. Όπως τόνισε η κ. Αλεξάκη, «η ιστορία των Ελλήνων της Βόρειας Επικράτειας παρουσιάζει μια μοναδική και χωρίς όρια δραστηριότητα, την οποία τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες εκθέσεις προσπαθούν να αποδώσουν».
Για τον κ. Γιανισφέσκι, η έκθεση αντιπροσωπεύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση του ζεύγους, να αποκαλύπτουν ιστορίες, όχι μόνο στις γνωστές κοινότητες της Αυστραλίας, αλλά και σε εκείνες που δεν είναι και τόσο γνωστές: αυτές που είναι στο περιθώριο της αυστραλιανής επικράτειας. Ο κ. Γιανισέφσκι, προσθέτει επίσης, ότι η ιστορία των Ελληνικών Καφενείων και μιλκ μπαρ (Milk Bars) είναι ένα δυνατό κοινωνικό παραμύθι. Τα ελληνικά καφέ ήταν στην ουσία οάσεις αναψυχής και δροσιάς, που εμφανίζονταν στη μέση της πόλης, αγωνίζονταν να επιβιώσουν γύρω από ένα σχεδόν απειλητικό περιβάλλον.
 ΦΩΤΟ:  Ένας Έλληνας πήγε στο απομακρυσμένο Ντάργουϊν την πρώτη μηχανή για… εσπρέσο. Ήταν ο Θοδωρής Μανώλης που διακρίνεται έξω από το οικογενειακό καφέ το οποίο λειτούργησε από το 1956 έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας το νέο λαμπρό αστέρι της αυστραλιανής τηλεόρασης

Το νέο λαμπρό αστέρι της αυστραλιανής τηλεόρασης είναι Έλληνας.

Πρόκειται για τον Γιώργο Χουβαρδά που διαπρέπει στην δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά Packed to The Rafters που προβάλει το δίκτυο «7» ενώ τώρα συμμετέχει και στην σειρά του ίδιου καναλιού «Dancing With The Stars» με παρτενέρ την Ρωσίδα, Λούντα Κρόϊτορ.

Μεταξύ των «εκτάκτων κριτών» της εκπομπής είναι και η γνωστή Πάμελα Άντερσον που ενθουσιάστηκε με τις χορευτικές επιδόσεις του ομογενή ηθοποιού.
«Είσαι τόσο ερωτικός… είσαι καταπληκτικός», σχολίασε για τον ομογενή ενώ αργότερα τον χαρακτήρισε «Έλληνα Θεό».

Παρ’ ότι ο γοητευτικός ομογενής ηθοποιός πολιορκείται από γυναικόκοσμο, εντούτοις ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει μόνιμη σχέση.
«Εξάλλου», λέει, «έχω τόσες πολλές γυναίκες στη ζωή μου.

Τη μητέρα μου, την Λούντα στο «Dancing With The Stars», τις συμπρωταγωνίστριες μου στη σειρά «Packed to The Rafters», που να βρω χρόνο και για άλλες;».

ΦΩΤΟ: O Χουβαρδάς με την Τζέσικα Μακνάμι 
Πηγή:ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια σε 22χρονο ομογενή για δολοφονία κινέζας

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Σε ισόβια κάθειρξη, με την υποχρέωση να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον 25 χρόνια πριν έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση πρόωρης αποφυλάκισης, καταδικάστηκε νεαρό Ελληνόπουλο που βρέθηκε ένοχο για τη δολοφονία Κινέζας φοιτήτριας.
 Δράστης ο 22χρονος Σταύρος Παπαδόπουλος, από το Χόμπαρτ της Τασμανίας, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του στο έγκλημα που ο δικαστής χαρακτήρισε «ιδιαίτερα φρικιαστικό».
Τραγικό θύμα η 26χρονη Κινέζα φοιτήτρια Ζαγκ Τίνα Γιου.
Συνεργός στο φόνο ο Ντάνιελ Τζο Ουίλιαμς, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, οι δυο άνδρες συνάντησαν το άτυχο κορίτσι σε μια πιτσαρία και πήγαν στο σπίτι του Παπαδόπουλου.
 Εκεί ο ομογενής την κακοποιούσε φρικτά, σωματικά και σεξουαλικά επί τρεις ώρες σε σημείο που το άτυχο κορίτσι να τον παρακαλεί να την σκοτώσει για να «λυτρωθεί».
Όπως και έγινε, αφού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, ο Παπαδόπουλος, αφού την γρονθοκόπησε πολλές φορές, τραβώντας της από τα μαλλιά, κτυπούσε το κεφάλι της στον τοίχο και, στη συνέχεια, αφού την κτύπησε με ένα τσιμεντένιο τούβλο στο κεφάλι, την πήγε στη μπανιέρα.
Ο Ουίλιαμς, που όλο το βράδυ κάπνιζε μαριχουάνα και ήταν το «ακροατήριο στην παράσταση» του ομογενή, τον βοήθησε να την πνίξει και να μεταφέρουν το πτώμα της στο αυτοκίνητο του Παπαδόπουλου. Το μετέφεραν σε ένα ποτάμι όπου και το πέταξαν.
«Δολοφόνησαν μια άγνωστη μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν», σχολίασε ο δικαστής.
 Ο Παπαδόπουλος φέρεται ότι είχε εξομολογηθεί στον Ουίλιαμ εκείνο το βράδυ ότι «ήθελε να βιάσει και να σκοτώσει μια σκύλα».
Και βρήκαν την Κινέζα φοιτήτρια.
Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο Παπαδόπουλος  εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο και ήταν χρήστης ναρκωτικών.
Εξαρτημένος από τη μαριχουάνα, όπως αναφέρθηκε ήταν και ο Ουίλιαμς.  Πηγη: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες για ελληνικό εστιατόριο στην Αστόρια

Astoria, Queens, N.Y.C.Image by Nino.Modugno via Flickr
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα δικαστήρια σύρεται το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο Elias Corner Restaurant for Fish το οποίο βρίσκεται στον διεύθυνση 31 Street και 24th Avenue στην Αστόρια, διότι δύο πρώην υπάλληλοί του το κατηγορούν ότι δεν τους πλήρωνε «το κατώτερο ποσό μισθού που προβλέπει ο νόμος ούτε τις υπερωρίες», σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Daily News».
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Στο Μόντρεαλ, θα διεξαχθεί το 88ο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ

Montreal (1)Image via Wikipedia

Το 88ο Ανώτατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ από 11-18 Ιουλίου 2010. Δεκάδες ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και από πολλά μέρη θα μετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, του οποίου η έναρξη θα γίνει πανηγυρικά στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ τη Δευτέρα 12 Ιουλίου παρουσία του Δημάρχου του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλέ, του μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριου και ομογενειακών παραγόντων

Χαιρετισμούς για το συνέδριο έχουν αποστείλει πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες του Καναδά , ενώ ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

Η τελευταία φορά που τέτοιο Συνέδριο έγινε στην Ολυμπιακή πόλη του Μόντρεαλ ήταν πριν 50 χρόνια, το 1960.

Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στην Ατλάντα της Γεωργίας των ΗΠΑ το 1922, ως Οργάνωση προώθησης του Ελληνισμού, της Εκπαίδευσης, της Φιλανθρωπίας, της Υπευθυνότητας του Πολίτη, ως και της Ανάπτυξης της Οικογένειας και της Ατομικής Αριστείας

Την Τρίτη βράδυ θα γίνει εκδήλωση "Ελληνικής Διασκέδασης και Βραδιάς Καζίνου" και την Τετάρτη βράδυ θα γίνει ο "Χορός-Διαγωνισμός Αστέρων-Οικογένειας ΑΧΕΠΑ ". Την Πέμπτη βράδυ τα τμήματα της ΑΧΕΠΑ Μόντρεαλ διοργανώνουν "Γάλλο-Καναδικό μπάρμπεκιου & Ελληνικό Γλέντι" στην κωμόπολη Saint- Eustache. Την Παρασκευή βράδυ θα γίνει η τελευταία μεγάλη εκδήλωση, το Επίσημο Δείπνο, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 800 άτομα.

Επίσης θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις , συναυλίες και αθλητικές δραστηριότητες.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Τουρκία: παρουσίαση της «Πόλης των Θαυμάτων»

H ταινία «Η πόλη των θαυμάτων» της Φωτεινής Σισκοπούλου, παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική ταινία γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον δημοφιλή συγγραφέα Πέτρο Μαρκάρη: «Η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο σινεμά, είναι ίσως η πιο προχωρημένη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο λαών, γιατί βασίστηκε στην πρωτοβουλία των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι στην πρωτοβουλία των πολιτικών».

 Ο Πέτρος Μαρκάρης που συνεργάστηκε και στη διαμόρφωση του σεναρίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια ταινία πάνω στη μνήμη των Ρωμιών της Πόλης, πάνω στο τι θέλουν να θυμούνται και στο τι θέλουν να ξεχάσουν. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ντιν Καρνάζης «Στα ζόρια δεν τα παρατάμε»

Oδηγεί το σώμα και το μυαλό του στα άκρα. Ετρεξε 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία συνεχόμενα βράδια. Ολοκλήρωσε έναν μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο υπό πολικό ψύχος και διήνυσε τρέχοντας χωρίς διακοπή 210 χιλιόμετρα στην έρημο που ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, υπό θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου. Το τελευταίο του κατόρθωμα τιτλοφορείται «50-50-50»: 50 μαραθώνιοι σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχείς ημέρες. Ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης, ένας από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως και ανακηρυγμένος από το περιοδικό «Τime» ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, μιλάει στο «Βήμα» για τη φιλοσοφία που διέπει όχι μόνο την άθληση αλλά και ολόκληρη τη ζωή του: «Μη σταματήσεις ποτέ, οτιδήποτε και αν σου συμβεί. Αν δεν αντέχεις να τρέχεις άλλο, συνέχισε περπατώντας. Αν δεν αντέχεις ούτε αυτό, πέσε στα γόνατα, συνέχισε μπουσουλώντας.Ποτέ,μα ποτέ όμως μη σταματήσεις!».
Γεννημένος από έλληνες γονείς στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ο 48χρονος υπερδρομέας μεγάλωσε με ιστορίες για την Ελλάδα, τους μυθικούς ήρωες και τους γενναίους πολεμιστές της. Βασική φιγούρα στις παιδικές του ονειροπολήσεις ήταν- ποιος άλλος;- ο Φειδιππίδης, ο διάσημος αθηναίος δρομέας που, σύμφωνα με τον μύθο, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα και έτρεξε 240 χλμ. μέ σα σε δύο ημέρες, ενώ στη συνέχεια διήνυσε άλλα 40 χλμ. από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το περιβόητο «νενικήκαμεν» και να εκπνεύσει αμέσως μετά. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...