Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας made by Greeks


Νέο φάρμακο αδυνατίσματος, φτιαγμένο από «ελληνικά χέρια», έρχεται να δώσει τέλος στην παχυσαρκία. Αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές θεωρούν ότι το νέο σκεύασμα ανοίγει τον δρόμο για την καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και των δυσάρεστων επιπτώσεων, όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες, που αυτό προκαλεί. Δεν σταματά όμως μόνον εκεί αφού μπορεί επίσης να μειώσει τα λιπίδια στο αίμα και να ρίξει το σάκχαρο ή να εμποδίσει την εμφάνισή του.

Τα παχύσαρκα άτομα δεν μπορούν να χάσουν βάρος εξαιτίας της λεπτίνης, ορμόνης που όταν λειτουργεί ομαλά ο μεταβολισμός μας περιορίζει την όρεξή μας για φαγητό. Κατά καιρούς έχουν παρασκευαστεί διάφορα φάρμακα για την παχυσαρκία, ωστόσο πολλά από αυτά αποσύρθηκαν καθώς είτε είχαν δυσάρεστες παρενέργειες είτε αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Ετσι λοιπόν, οι ειδικοί προσπάθησαν αυτή τη φορά να παρασκευάσουν μια χημική ένωση που θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενούς. Για την ώρα, οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε πειραματόζωα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού αυτά έχασαν βάρος ενώ διατήρησαν την καλή ψυχολογία τους. Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα διαπίστωσαν οι ειδικοί σε μη παχύσαρκα ποντίκια που όμως αντιμετώπιζαν πρόβλημα μεταβολισμού, κάτι που θα τα οδηγούσε στην παχυσαρκία. Στο παρελθόν είχαν εγκριθεί, για παράδειγμα, φάρμακα που οδηγούσαν τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, εξαιτίας των παρενεργειών αφού όσοι το έπαιρναν εμφάνιζαν άγχος, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.

Οι γιατροί Τζορτζ Κούνος και Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, καθηγητές στο Southwest University της Βοστώνης, που έκαναν τις πρώτες πειραματικές μελέτες για το νέο φάρμακο, εξηγούν ότι τα ποντίκια έχασαν μεν λιγότερο βάρος (12%) σε σχέση άλλες φαρμακευτικές μεθόδους όπου η απώλεια φτάνει το 21%, ωστόσο δεν παρουσίασαν παρενέργειες, όπως συνέβαινε με άλλα σκευάσματα. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι τώρα να εξετάσουν το φάρμακο με σκοπό να ελέγξουν αν είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...