Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τα «Ελληνικά Καφενεία» γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η έκθεση «Πουλώντας το Αμερικάνικο Όνειρο: Ελληνικά Καφενεία στην Αυστραλία» που βρισκόταν στο Ντάργουϊν και, συγκεκριμένα, στην ανοικτή Βιβλιοθήκη της Βουλής της Βόρειας Επικράτειας.
Το Ντάργουιν αποτελεί τον τρίτο σταθμό της έκθεσης που θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Αυστραλία και η μεγάλη της επιτυχία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όσοι την επισκέφθηκαν στην κυριολεξία βομβαρδίζουν με συγχαρητήρια μηνύματα τους δημιουργούς της.
Η πρώτη έκθεση φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας, στην Καμπέρα και η δεύτερη στο Μουσείο Μετανάστευσης στην Αδελαΐδα και μέχρι τώρα την έκθεση έχουν επισκεφτεί συνολικά περίπου 150.000 άτομα.
Η έκθεση στηρίζεται, κυρίως, σε φωτογραφικό υλικό που χρονολογείται από την εποχή γένεσης των ελληνικών καφέ στην Αυστραλία και παράλληλα οριοθετεί απαρχή της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία.
Μετά το Ντάργουιν, η έκθεση επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Μακουόρι στο Σίδνεϊ έως ότου φύγει για τον επόμενο προορισμό της.
Δημιουργοί της έκθεσης είναι η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη και ο κοινωνικός ερευνητής- ιστορικός, Λέοναρντ  Γιανισέφσκι. Όπως τόνισε η κ. Αλεξάκη, «η ιστορία των Ελλήνων της Βόρειας Επικράτειας παρουσιάζει μια μοναδική και χωρίς όρια δραστηριότητα, την οποία τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες εκθέσεις προσπαθούν να αποδώσουν».
Για τον κ. Γιανισφέσκι, η έκθεση αντιπροσωπεύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση του ζεύγους, να αποκαλύπτουν ιστορίες, όχι μόνο στις γνωστές κοινότητες της Αυστραλίας, αλλά και σε εκείνες που δεν είναι και τόσο γνωστές: αυτές που είναι στο περιθώριο της αυστραλιανής επικράτειας. Ο κ. Γιανισέφσκι, προσθέτει επίσης, ότι η ιστορία των Ελληνικών Καφενείων και μιλκ μπαρ (Milk Bars) είναι ένα δυνατό κοινωνικό παραμύθι. Τα ελληνικά καφέ ήταν στην ουσία οάσεις αναψυχής και δροσιάς, που εμφανίζονταν στη μέση της πόλης, αγωνίζονταν να επιβιώσουν γύρω από ένα σχεδόν απειλητικό περιβάλλον.
 ΦΩΤΟ:  Ένας Έλληνας πήγε στο απομακρυσμένο Ντάργουϊν την πρώτη μηχανή για… εσπρέσο. Ήταν ο Θοδωρής Μανώλης που διακρίνεται έξω από το οικογενειακό καφέ το οποίο λειτούργησε από το 1956 έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...