Το 15ώροφο κτήριο θα στεγάσει τις δραστηριότητες της Ομογένειας και θα χρηματοδοτήσει εκδηλώσεις της |
«Ηρθαμε με μια βαλίτσα στο χέρι και πετύχαμε να δημιουργήσουμε πολλά, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας και στην ανάπτυξη της χώρας. Υπερπηδώντας τα εμπόδια θα μπορέσουμε πλέον να έχουμε στο κέντρο της Μελβούρνης έναν ελληνικό πύργο, που μαζί με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο θα αποτελούν σημείο αναφοράς», επισημαίνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας.
«Θα αποκτήσουμε μια "γέφυρα" που θα ενώνει τον Ελληνισμό της Διασποράς», προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η κοινότητα ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Τορόντο, στο Λονδίνο, στο Μόναχο και αλλού». Αυτό το στόχο εξυπηρετεί ο σχεδιασμός του νέου κτηρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγαστεί στους τέσσερις ορόφους από τους 15, ενώ οι υπόλοιποι θα διατεθούν προς ενοικίαση, ώστε από τα έσοδα να στηρίζεται η λειτουργία του. Τα γραφεία της κοινότητας και του «Φεστιβάλ Αντίποδες» -ένα από τα πλέον φημισμένα στην Αυστραλία, που διοργανώνουν οι ομογενείς- θα καταλάβουν έναν από τους ορόφους. Θα έχει μεγάλη αίθουσα διαλέξεων και παραστάσεων, στον 2ο όροφο θα λειτουργεί το αρχείο και το εκθεσιακό κέντρο, με μόνιμη παρουσία Ελλήνων μεταναστών, χώρους για φιλοξενία άλλων εκθέσεων, διαδραστική βιβλιοθήκη διασυνδεδεμένη με ιδρύματα και πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Στον 3ο όροφο θα υπάρχει χώρος πολλαπλών χρήσεων με σύγχρονο εξοπλισμό για συνέδρια, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στον 4ο όροφο γραφεία και άλλες αίθουσες συνεδριάσεων.
«Από τις μελέτες που έχουν γίνει υπολογίζεται να έχουμε ένα εισόδημα από τις ενοικιάσεις, κατά πολύ υψηλότερο από τα 70.000 δολάρια ετησίως που μας απέφεραν τα ενοίκια από ακίνητα, τα οποία πουλήσαμε», αναφέρει ο κ. Παπαστεργιάδης. «Ενα μέρος από τα έσοδα θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του δανείου που έχουμε συνάψει και τα υπόλοιπα θα διοχετεύονται εκ νέου στην κοινότητα για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου», προσθέτει ο ίδιος. Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται σε 14 εκατ. δολάρια και εκτός του δανείου, καλύπτεται και από την πώληση ακινήτων της κοινότητας, δωρεές ευεργετών και μελών, αλλά και από χρηματοδοτήσεις ύψους 4 εκατ. δολ. από την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Η κοινότητα προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας της «αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της νέας ελληνικής σε αρχάριους για ενηλίκους, για τα οποία υπάρχει τεράστια ζήτηση. Παράλληλα, συνεχίζονται για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ειδικών επιστημόνων», εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης. Προσθέστε σε αυτά το ημερήσιο κολέγιο των ομογενών Alphington Grammar, την επέκταση των απογευματινών και «σαββατιάτικων» σχολείων με νέες μονάδες σε περισσότερα προάστια, σε μια κοινότητα που δεν σταματά να αναπτύσσεται και να δημιουργεί. Το έργο της, άλλωστε, αναγνωρίζεται και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ήρθαν σε επαφή μαζί τους από τη γερμανική πρεσβεία. Τους ζήτησαν το «νόου χάου» γιατί θέλουν, όπως είπαν, να οργανώσουν τους Γερμανούς στην Αυστραλία κατά τα ελληνικά πρότυπα. Των Ελλήνων ομογενών, προς αποφυγή παρερμηνειών....
Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ / enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου