Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ-KESTANE FIRTINASI

Του Ενγκίν Ακτέλ
Μετάφραση: Στέλιου Ροϊδη
 
Κυκλοφόρησε στην Αθήνα σε ελληνική μετάφραση από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το μυθιστόρημα του Τούρκου δημοσιογράφου- συγγραφέα Ενκίν Ακτέλ. Το μυθιστόρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες, αλλά ειδικότερα για τους Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιούς, διότι η ιστορία διαδραματίζεται στη νήσο Αντιγόνη, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Πριγκηπονήσων, που διακρίνονταν για τις εξαιρετικές φυσικές της ομορφιές και τον κοσμοπολιτισμό των κατοίκων της. Κύρια δύναμη που καθορίζει την ζωή των κατοίκων είναι η θάλασσα και η απέραντη αγάπη που τρέφουν σ’ αυτήν. Ιδιαίτερα εντυπωσιάζουν οι πολύ καλές και ειλικρινείς σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των ρωμιών ψαράδων και αντίστοιχων Τούρκων. Βέβαια οι Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιοί, όσοι έζησαν τα χρόνια εκείνα, νοσταλγούν την γλυκιά ατμόσφαιρα που ήταν κυρίαρχη στις σχέσεις των ανθρώπων , όλων των εθνικοτήτων, στο γραφικό και κοσμοπολίτικο νησί.
 
Όσο και αν το έργο απηχεί τις σχέσεις των ανθρώπων σε μια άλλη εποχή, όπου βέβαια το κακό δεν εκλείπει, αλλά χάρη στις συντονισμένες δυνάμεις αντίστασης που υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες των ανθρώπων, τελικά εξοβελίζονταν, δεν παύει να μας διεγείρει συναισθήματα που καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ανάγνωσή του. Κυρίαρχη προσωπικότητα στο έργο ο αείμνηστος Ρωμιός ψαράς – για όσους γνωρίζουν την ιστορία του νησιού ο πολύς Κεραμειδώνας – ο οποίος σε όλη την διάρκεια της ζωής του στο νησί στάθηκε το λαμπερό παράδειγμα του ενάρετου ανδρός που απλόχερα σκόρπισε το ενδιαφέρον του για τους συνανθρώπους του στο νησί βοηθώντας με κάθε τρόπο τους πάντες χωρίς να κάνει καμιά διάκριση εθνικότητας, θρησκείας και γλώσσας.
 
Παράλληλα, μέσα από το έργο αναδεικνύεται η βαθειά του αγάπη προς την θάλασσα που εξελίσσεται σε ένα φαινόμενο λατρείας προς την θάλασσα. Μια λατρεία που τελικά τον οδηγεί στη μεταθανάτια ζωή, με επιλογή δική του όμως, να ξεκινήσει το ταξίδι της αιωνιότητας στους κόλπους της. Ο συγγραφέας, γεννημένος και μεγαλωμένος στο νησί, κυριολεκτικά ζυμωμένος με το ρωμέϊκο στοιχείο αποδεικνύει ότι τους έχει γνωρίσει πολύ καλά και τους έχει εκτιμήσει και αγαπήσει ειλικρινά. Απόδειξη όχι μόνο τα πηγαία αισθήματα αγάπης και εκτίμησης μετα οποία τους αναφέρει στο έργο, αλλά και η τόλμη του να γράψει επίσης ένα ακόμη πολύ αποκαλυπτικό μυθιστόρημα με θέμα αυτήν την φορά τα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ του 55, έργο το οποίο ευχόμαστε να κυκλοφορήσει σύντομα και σε ελληνική μετάφραση.

Ο Ενγκίν Ακτέλ γεννήθηκε στην Πόλη το 1942. Παρότι σπούδασε οικονομικά, από το 1960 εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το μυθιστόρημά του Φουρτούνα τον καιρό της καστανιάς κυκλοφόρησε στην Τουρκία το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...