Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Στο πόδι η ομογένεια της Ν. Αφρικής για το Μουντιάλ


Μία μεγάλη "κερκίδα καρδιάς" επιφυλάσσουν χιλιάδες φίλαθλοι ομογενείς από τη Νότιο Αφρική, από χώρες της Αφρικανικής ηπείρου και από την Ελλάδα, στην εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, που δίνει το "παρών" στη φετινή μάχη του Μουντιάλ.

    Για όλους τους ομογενείς στην όμορφη αυτή χώρα, η μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση ποδοσφαίρου αποτελεί διπλή χαρά: από τη μια, η δεύτερη πατρίδα τους, η Ν. Αφρική, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αναλαμβάνει, με επιτυχία, τέτοιου είδους διοργανώσεις και από την άλλη, η Ελλάδα, που έχουν πάντα στο νου και στην καρδιά, καλείται να υπερασπιστεί την καλή πορεία που την οδήγησε στα "σαλόνια" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κι αυτό τούς αρκεί, αν και θέλουν διακαώς να δουν την Εθνική μας να διακρίνεται.

    Αναστασία Τσίχλα- Ο Ρεχάγκελ είναι έξυπνος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του 

    "Η μεγάλη στιγμή έφτασε και δεν μπορώ παρά να νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, όπως όλοι εδώ στη Ν. Αφρική, διότι είμαστε πανέτοιμοι για να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι μπορούμε να διοργανώσουμε άψογους και ασφαλείς αγώνες. Γι' αυτό άλλωστε κοπιάσαμε εδώ και δέκα χρόνια", τονίζει από το Γιοχάνεσμπουργκ, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αναστασία Τσίχλα, η "Σιδηρά Κυρία" του ποδοσφαίρου, όπως την αποκαλούν στη Ν. Αφρική.

    Η καταγόμενη από την Ξάνθη ομογενής, με ρίζες από τον Πόντο, φημίζεται για τις πολύ καλές της σχέσεις με τον πρόεδρο της FΙFΑ, Ζεπ Μπλάτερ και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Νότια Αφρική.

    Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της επιτροπής ποδοσφαίρου της FΙFΑ, ιδιοκτήτρια της ομάδας Royal Ζulu και επί πολλά χρόνια μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Πρέμιερ Λιγκ του νοτιοαφρικανικού πρωταθλήματος, η κ. Τσίχλα μας διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των επισκεπτών, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Και προσθέτει: "Όσοι έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διοργανώσει την Ολυμπιάδα το 2004, διαψεύστηκαν. Έτσι κι εμείς φροντίζουμε ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, από κάθε άποψη. Θα ήθελα να είστε από μία πλευρά να ζήσετε από κοντά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενόψει του Μουντιάλ. Αρκεί να σας αναφέρω ότι, πριν από δύο εβδομάδες ζήσαμε μία ιστορική στιγμή, όταν για πρώτη φορά διοργανώσαμε τους ημιτελικούς και τελικούς εθνικούς αγώνες ράγκμπι στο Σοβέτο. Λευκοί και μαύροι, όλοι μαζί, βιώσαμε αυτή την αθλητική γιορτή. 'Έτσι και τώρα, η πολυεθνική Ν. Αφρική υποδέχεται πολίτες απ΄ όλο τον κόσμο, με ένα πλατύ χαμόγελο και μία ζεστή αγκαλιά".

    Φυσικά, όλοι ρωτούν την κ. Τσίχλα για το πώς αισθάνεται ως Ελληνίδα αυτές τις ημέρες. Δεν το κρύβει ότι περιμένει πολλά από την Εθνική Ελλάδος, την οποία είχε την τιμή να υποδεχτεί η ίδια, ενώ όνειρό της είναι, κάποια ημέρα, η Ελλάδα, που έχει την κατάλληλη υποδομή, να αναλάβει τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ. Και τότε η ίδια θα δώσει το "παρών".

    "Ο πρώτος αγώνας, με την Κορέα, το Σάββατο, είναι και ο πιο σημαντικός", θα μας πει η κ. Τσίχλα, που δεν δίνει μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων.

    "Ο Ρεχάγκελ είναι έξυπνος άνθρωπος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αυτό είναι πολύ καλό στο ποδόσφαιρο. Σύμμαχο θα έχουμε τον καλό καιρό. Θα βοηθήσουμε και όλοι εμείς που θα πάμε σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας, αλλά και οι Νοτιοαφρικανοί, που αγαπούν πολύ την πατρίδα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νέλσον Μαντέλα είναι από τους πιο θερμούς φιλέλληνες", τονίζει.

    5.000 εισιτήρια έχει εξασφαλίσει για τους αγώνες η ομογένεια

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής έχει ήδη εξασφαλίσει 5.000 εισιτήρια για τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας, ενώ πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι Έλληνες φίλαθλοι που καταφτάνουν αυτές τις ημέρες στη χώρα. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι ομογενείς από χώρες της Αφρικής που θα κατεβούν μαζικά στο Μουντιάλ.

    "Είναι μεγάλη η χαρά μας και η υπερηφάνεια μας να έχουμε κοντά μας την Εθνική Ελλάδος. Οι ελληνικές σημαίες, που κυματίζουν παντού με τις σημαίες των άλλων κρατών, είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μας εμψυχώνει ακόμα περισσότερο", μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τάσος Χριστοφόρου, ο οποίος είχε την τύχη, που πολλοί ομογενείς θα ζήλευαν: να δει από κοντά τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στην προπόνησή τους στο Ντέρμπαν.

    "Επί μία ώρα, οι ποδοσφαιριστές μας υπέγραφαν αυτόγραφα, κάτι που έδωσε μεγάλη χαρά, ειδικά στα παιδιά μας. Έχουμε συντονιστεί όλοι- σύλλογοι, κοινότητες- για να γιορτάσουμε ελληνικά. Θα στήσουμε υπαίθρια γλέντια ελληνικά, με σούβλες και ψητά, σε όλες τις πόλεις όπου θα παίξει η Ελλάδα. Για όσους δεν θα μπορέσουν να μπούνε στο γήπεδο θα έχουμε γιγαντοοθόνες", επισημαίνει.

    Μπορεί το Πορτ Ελίζαμπεθ, όπου θα παίξει η εθνική μας ομάδα τον πρώτο της αγώνα με την Κορέα, να απέχει 800 χιλιόμετρα από τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού της Ν. Αφρικής, αυτό όμως δεν πτοεί κανέναν, θα μας πει ο Συντονιστής ΣΑΕ Αφρικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής, Χάρης Γκουβέλης, δεύτερης γενιάς ομογενής, από το Γιοχάνεσμπουργκ. Και είναι βέβαιος ότι το γήπεδο, χωρητικότητας 46.000 θεατών θα "δονείται" υπέρ της Ελλάδας.

    "Παραλήρημα χαράς είναι η μόνη σωστή έκφραση για το πώς αισθανόμαστε όλοι εμείς εδώ. Έχουμε σημαιοστολίσει τα σπίτια μας, τα αυτοκίνητά μας, τα γραφεία μας με τα χρώματα τα ελληνικά. Ακόμα και ο Μητροπολίτης μας, ο κ. Σεραφείμ, μνημόνευσε στην εκκλησία υπέρ της Ελλάδος. Μεγάλη η συγκίνηση μας. Θα πάμε με πούλμαν στο Πορτ Ελίζαμπεθ, το Σάββατο, στο Πολοκουάνε στις 17 και στο Μπλου Φοντέιν, στις 24 Ιουνίου. Επίσης, έχουμε συνδράμει την ελληνική πρεσβεία, ώστε έξω από κάθε γήπεδο που θα παίξει η εθνική μας, να υπάρχει κιόσκι όπου στελέχη της πρεσβείας να παρέχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις στους Έλληνες φιλάθλους", μας αναφέρει ο κ. Γκουβέλης.

    Με το κύπελλο στα χέρια 

    Είχε την τιμή να αναλάβει τη διοργάνωση των τριών σόου για τις κληρώσεις για το Μουντιάλ, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα οποία μεταδόθηκαν σε 200 χώρες της υφηλίου, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Ως εκ τούτου είχε την τύχη να συνεργαστεί με τη Σαρλίζ Θερόν και να φωτογραφηθεί με το κύπελλο του Μουντιάλ, κάτι που έκανε πολλούς να ζηλέψουν.

    Ο λόγος για το δημοφιλή δημοσιογράφο-παραγωγό του μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού ΜΝΕΤ, Γιώργο Μαζαράκη, ο οποίος υπερήφανα μας δηλώνει ότι έχει στήσει έξω από το σπίτι του μία ελληνική σημαία, πλάτους πέντε μέτρων.

    "Είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα και με κάθε ευκαιρία την προβάλλουμε μέσα από τις εκπομπές μας", δηλώνει από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Μαζαράκης, τρίτης γενιάς ομογενής, με ρίζες από τα Κύθηρα.

    Ο ίδιος έχει ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα με τον παγκοσμίως γνωστό συνήγορο του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο, για να κάνει τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ.

    "Τώρα μας έχει συνεπάρει το Μουντιάλ και η Εθνικής μας. Θα την ακολουθήσουμε, παντού, μαζί με το 11χρονο γιο μου, Κίμωνα και τους γονείς μου. Μάλιστα έχω προμηθευτεί και μία βουβουζέλα (σ.σ. παραδοσιακό πνευστό όργανο της Ν. Αφρικής) με τα χρώματα της Ελλάδας, για να 'ξορκίσω' τα κακά πνεύματα και να φέρουμε τύχη στην ομάδα μας", μας λέει χαριτολογώντας.

    Για την καλύτερη δυνατόν προβολή των αγώνων και δη της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε και η "Πανελλήνια Φωνή", ο μόνος ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ν. Αφρικής.

    "Λόγω του μεγάλου γεγονότος έχουμε διαφοροποιήσει το πρόγραμμά μας, ενημερώνοντας ανελλιπώς τους ακροατές μας", δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος της Πανελλήνιας Φωνής, Κώστας Νικολάου.

    "Στα τόσα χρόνια που ζω εδώ δεν έχω νιώσει τόση υπερηφάνεια. Θα είμαστε όλοι εκεί και με τόσο δυνατή κερκίδα δεν μπορεί παρά να πάει καλά η Ελλάδα μας", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...