Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Λειτουργία από Βαρθολομαίο στην Παναγία Σουμελά του Πόντου

Για πρώτη φορά έπειτα από 87 χρόνια, στις 15 Αυγούστου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, καθώς έφτασε στο Φανάρι η γραπτή άδεια, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο. 
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει την όλη προσπάθεια στην Ελλάδα, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 16 αιώνων της μονής που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά και μάλιστα την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία είναι αφιερωμένο το μοναστήρι.
Οι πληροφορίες για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν χιλιάδες ποντιακής καταγωγής Ελληνες που ζουν στις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και στην Αυστραλία. Ικανοποίηση εκφράζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση του: «Ο αγώνας μας για σεβασμό των ιερών μνημείων μας βρίσκει μια πρώτη δικαίωση. Εύχομαι και ελπίζω η απόφαση αυτή να έχει συνέχεια και να φέρει την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την τέλεση λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά. Να έχει και συνέχεια στο Κυπριακό, με σεβασμό των εκεί μνημείων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά την αποχώρηση του στρατού κατοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...