Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μετ' εμποδίων η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν

Οι αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ αποφάσισαν να μη χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Fox News. 

Το συντηρητικό ειδησεογραφικό δίκτυο αποδίδει την πληροφορία σε αξιωματούχο, τον οποίο δεν κατονομάζει. Οι διαπραγματεύσεις της ελληνορθόδοξης κοινότητας με τις αρχές για την οικοδόμηση νέου ναού, σε απόσταση 100 μέτρων από  εκείνον που καταστράφηκε, είχαν καταρρεύσει πέρυσι. Οι αρχές ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν το οικόπεδο και 20 εκατ. δολάρια. Όπως όμως υποστηρίζουν,  η απαίτηση της Εκκλησίας να πάρει όλο το ποσό πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατέστησε ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας. Η Εκκλησία το αρνείται.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία είναι ελεύθερη να χτίσει το ναό πάνω στα θεμέλια του παλιού, με δικούς της πόρους, όμως εκπρόσωπος της ανταπαντά ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος.
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το υπερ-συντηρητικό ειδησεογραφικό οργανισμό σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η πρόθεση κατασκεύης ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο "σημείο μηδέν" -με τη συγκατάθεση του Μπαράκ Ομπάμα- έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των Ρεπουμπλικανών.

Μέλη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη άδραξαν πάντως την ευκαιρία να ζητήσουν τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου και στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου. Όπως υπογραμμίζουν, είναι ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε από τις επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...