Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

«Χρέος» η επαναλειτουργία της Χάλκης, λένε οι Τούρκοι


Πληθαίνουν οι ενδείξεις για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετά την πρόσφατη σαφή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.
«Εάν μία θρησκευτική κοινότητα ζητεί τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τους κληρικούς της, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη διδασκαλία της θρησκείας της, το χρέος που βαρύνει ένα κοσμικό και ανεξίθρησκο κράτος είναι να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό», είπε ο κ. Αρίντς στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των μειονοτικών ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανίου (ιφτάρ). «Oταν κοιτάξουμε προς την Ιστορία μας, όταν αφουγκραστούμε την πορεία της απ’ αιώνων κοινής μας συμβίωσης, θα διαπιστώσουμε πως αλληλοσυμπληρωθήκαμε σ’ αυτήν τη γη, πως επί αιώνες συμμετείχαμε στα γυρίσματα της μοίρας, στις θλίψεις, στις χαρές και στους καημούς», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στα μέλη των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Η Αγια-Σοφιά
Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Μπαρντάκογλου, γύρω από το ενδεχόμενο τέλεσης λειτουργιών και στο ναό της Αγια-Σοφιάς. «Η Τουρκία δε θα μετατραπεί σε χριστιανική χώρα αν επιτρέψουμε να τελούνται λειτουργίες σε τρεις ή πέντε εκκλησίες», είπε ο κ. Μπαρντάκογλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας του ναού του Αγίου Παύλου στην Ταρσό.
«Θεωρώ πιο σωστό να λειτουργεί ο Αγιος Παύλος ως εκκλησία παρά ως μουσείο», σημείωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν αυτό ισχύει και για την Αγία Σοφία, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν έχει αρμοδιότητα λήψης απόφασης», άλλα η υπηρεσία στην οποία προΐσταται «τάσσεται υπέρ της ελευθερίας, όχι μόνον για τους χριστιανούς στην Τουρκία, αλλά και για τους μουσουλμάνους στη δυτική Θράκη, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως και για τους χριστιανούς που ζουν σε άλλες χώρες». ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...