Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα κηρύξει σήμερα το βράδυ, στη Λευκωσία, την έναρξη των εργασιών της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε μήνυμά της στο συνέδριο των αποδήμων, θα τονίσει ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι δύσκολη και απαιτεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές, και μια συνολική διευθέτηση θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις.
Η κ. Κλίντον θα αναφέρει στο μήνυμά της ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων, και θα διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος παραμένει σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ.
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα αναφέρει επίσης ότι συμμερίζεται την ελπίδα ότι κάποια μέρα σύντομα η Κύπρος θα επανενωθεί.
Η κ. Κλίντον αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου, και να σημειώσει ότι ο δρόμος για την επίτευξη συνολικής ειρήνης είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Κλίντον θα αναφέρει ότι η επανένωση της νήσου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα, όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής, και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, τους συνέδρους θα χαιρετίσουν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Ανδρέας Βύρας.
Η εναρκτήρια τελετή θα μεταδίδεται για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, η διεθνής οικονομική κρίση, τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων και παρουσίαση των εκθέσεων δράσης των διαφόρων Ομοσπονδιών Αποδήμων.
Οι σύνεδροι θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ εκπρόσωποι διαφόρων Υπουργείων θα ενημερώσουν τους Κύπριους απόδημους επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή Ομογένεια.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΠΣΕΚΑ, τους συνέδρους θα χαιρετίσουν με ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών και ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νικόλας Καρακώστας.
Το Σάββατο προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΑΧΕΠΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.
Αύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, Ελση Χριστόφια, θα παραθέσουν στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...