Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τ. Ερντογάν: Θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους Έλληνες

Με αναφορές στην πολυπολιτισμικότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας απέρριψε ο Ταγίπ Ερντογάν τις επικρίσεις των εθνικιστικών κύκλων για τη χθεσινή θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, την πρώτη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σημείωσε ότι κινήσεις καλής θέλησης όπως η χθεσινή επιτρέπουν στην Τουρκία να ζητά ανταλλάγματα και βελτιώνουν την εικόνα της στο εξωτερικό.
"Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών [...] Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Όσον αφορά στους επικριτές του, εκτίμησε ότι "δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή".
Ο Τ. Ερντογάν  τόνισε ότι στρατηγική της κυβέρνησής του είναι να βρίσκεται "ένα βήμα μπροστά" όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό 'πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα',αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει", είπε.
"Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε", υπογράμμισε. "Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους ελληνοκύπριους".
Διευκρίνισε ότι η πλήρης άρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων να συζητήσουν το Κυπριακό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να χάνει συνεχώς, ενώ πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να την επικρίνει. "Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε: 'Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό'. Το κάναμε στο δημοψήφισμα [σ.σ. το "ναι" στο σχέδιο Ανάν]. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα", πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...