Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Βαρθολομαίος: αντίθετος με την αυριανή απόπειρα λειτουργίας στην Αγία Σοφία

Την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει προκαλέσει η αυτόνομη πρωτοβουλία 250 ελληνοαμερικανών ορθοδόξων, μελών της αποκαλούμενης «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας», οι οποίοι προτίθενται αύριο να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Χθες, το Πατριαρχείο αντέδρασε και με επίσημη ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι αντιτίθεται στην κίνηση αυτή, ενώ έχει ήδη δηλώσει αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Ενορίας Κρις Σπύρου, πρώην πολιτευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του εδώ και εβδομάδες, ενώ δεν έχει ζητήσει άδεια από τις τουρκικές αρχές. Η ομάδα των 250 ελληνοαμερικανών επιθυμεί να μπει χωρίς εισιτήριο στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας και να τελέσει λειτουργία, ενώ αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα προσπαθήσει να τελέσει λειτουργία εκτός μουσείου. Χθες ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είπε πως το θέμα είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου «με το οποίο βεβαίως είμαστε πάντα σε στενή συνεργασία και συντονισμό και νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τις απόψεις που εκφράζει».

Για την ιστορία, αύριο γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Σοφίας, αλλά ο ιστορικός ναός της Κωνσταντινούπολης είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...