Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ:Eτήσιο αντάμωμα των Ανωδροπολιτών


Με επιτυχία πραγματοποιήσαμε, στον ιστορικό Μύλο του Σελλειού, το ετήσιο αντάμωμα των Ανωδροπολιτών.
 
Η ιστορία των αρχαίων τειχών, μας καλεί κάθε χρόνο να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε. Έτσι και φέτος βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο, εκεί όπου γεννήθηκε η ιστορία και η παράδοσή μας. 
 
Βρεθήκαμε στην περιοχή, όπου τα ήθη και έθιμα του λαού μας επισφραγίζουν την ελληνικότητά μας. Βρεθήκαμε στο μέρος, όπου η ιστορία καθρεφτίζεται στα ιδεώδη του πολύπαθου και αλύτρωτου λαού της μαρτυρικής Βορειοηπειρωτικής γης.
 
Πλήθος κόσμου τίμησε την ιδιαίτερη αυτή ημέρα με την παρουσία του. Μεταξύ μας βρέθηκαν και τίμησαν την ιστορία της περιοχής μας ο Βουλευτής της Ομόνοιας Ευάγγελος Ντούλες, Μειονοτικοί βουλευτές του Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Αντινομάρχης ΙωαννίνωνΠανωρέα Μαντζίλα, ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας και πρώην πρόεδροςΓιάννης Γιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επάρχων και Έπαρχος ΛιβαδειάςΗρώδης Δαλιάνης, ο Έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης, ο Έπαρχος Μεσοποτάμου Θεμιστοκλής Καϊσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αδελφοτήτων Λιβαδειάς Γεώργιος Τζομάκας, ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, καθώς και ο ιερέας της περιοχής Νικόδημος Καρκασίνας.
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κυρούσης, τονίζοντας ότι μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να πορευτούμε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.Ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας κ. Γιάννης Γιάννης, στο σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους Ανωδροπολίτες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, καθώς συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητάς μας ένθεν και ένθεν των συνόρων, αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
 
Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν όπως τις άλλες, αφού μεσίστια κυμάτιζε η γαλανόλευκη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στη Χιμάρα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος έπεσε θύμα του αλβανικού εθνικισμού.
 
Το υπέροχο καταπράσινο τοπίο, σε συνδυασμό με τις δροπολίτικες στολές που περιβάλλονταν στο χώρο, φάνταζε θεϊκό.Την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Άνω Δρόπολης και της Ομοσπονδίας «Οι Σελλοί», καθώς και το πολυφωνικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας, αποδεικνύοντας περίτρανα το μεγαλείο της παράδοσής μας, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη διατήρηση της λαογραφικής μας κληρονομιάς.Έκπληξη σε όλους προκάλεσε η απονομή τιμητικών πλακετών σε εξέχουσες προσωπικότητες. 
 
Οι κ.κ. Σάββας Σιάτρας,Νικόλαος Τσιώκας, Γιάννης Μαγκλάρας και Γιάννης Τοπάλης, τιμήθηκαν σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής συνεισφοράς τους στην έρευνα, στην προβολή της λαογραφικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού της περιοχής μας.Η εκδήλωση έκλεισε με το μοναδικό χαρακτηριστικό τραγούδι της περιοχής μας που ακούει στο όνομα «Μωρ’ Δεροπολίτισσα μωρ’ καημένη…..».
 
Στα πρώτα βήματα της ομοσπονδίας υποσχεθήκαμε πολλά, φθάσαμε στο σημείο να τα υλοποιούμαι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε κάθε θεσμό να τον κάνουμε πράξη. 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...