Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων σε ομογενή από την αυστραλιανή Εφορία

Χρηματικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (Αυστραλίας), επέβαλε η αυστραλιανή Εφορία στον ομογενή, πρώην υποδιευθυντή της αυστραλιανής εφορίας, Νίκ Πετρούλια (φωτ.).

Ο κ. Πετρούλιας, ο οποίος πέρασε δυο χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αφού βρέθηκε ένοχος για παράνομη συμπεριφορά και δημοσιοποίηση υπηρεσιακών εγγράφων χωρίς εξουσιοδότηση, ισχυρίζεται πως η Εφορία θέλει να τον “εξοντώσει”.

“Η Εφορία εκτιμά ότι δαπάνησα 13 εκατ. δολάρια για την υπεράσπισή μου και μου επιβάλει φόρο επ’ αυτό”, είπε ο κ. Πετρούλιας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ζει με το επίδομα ανεργίας και πως η Εφορία τιμωρεί ακόμα και αυτούς που τον βοήθησαν.

“Θέλει να με εξοντώσει. Να με κάνει λεπρό της κοινωνίας”, υποστηρίζει ο ομογενής.

Αρχικά, η υπόθεση Πετρούλια παρουσιάστηκε ως “η μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ σε βάρος του αυστραλιανού δημοσίου” και απασχόλησε επί μακρόν τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη.

Έγιναν τέσσερις δίκες, αλλά οι διωκτικές αρχές δεν πέτυχαν την καταδίκη του Πετρούλια. Τελικά, οι περισσότερες και σοβαρότερες κατηγορίες, σε μια υπόθεση που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο Δημόσιο, αποσύρθηκαν.

Στην τελευταία δίκη, το 2007, όταν και καταδικάστηκε ο ομογενής, ο δικαστής Πήτερ Τζόνσον είπε ότι η συμπεριφορά του Πετρούλια ήταν “παράνομη και απατηλή” και πρόσθεσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες αυτές είναι οι χειρότερες του είδους”.

Ο Πετρούλιας κατηγορήθηκε ότι την περίοδο 1997-1999, που ασκούσε και καθήκοντα υποδιευθυντή της εφορίας, εισέπραξε 41 χιλιάδες δολάρια για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών της εφορίας.

Ο δικαστής Τζόνσον ανέφερε στην αγόρευσή του, ότι “από τις πληροφορίες αυτές ωφελήθηκαν ο Πετρούλιας και οι συνεργάτες του, αλλά ζημιώθηκαν οι ανταγωνιστές τους”.

Το δικαστήριο καταδίκασε τότε τον Πετρούλια σε φυλάκιση 38 μηνών, με υποχρεωτική έκτιση 24 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...