Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η Ιωάννα Ευθυμίου είναι μία καταξιωμένη ζωγράφος που ζει και καλλιτεχνεί στη Ελλάδα, που γεννήθηκε όμως στην Πέρθη και έζησε τα πρώτα της παιδικά χρόνια στο Σίδνεϊ. Από κείνες τις παιδικές μνήμες είναι εμπνευσμένη και η τελευταία της δουλειά, με θέμα τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ. Η έκθεση με τα πορτραίτα της βασίλισσας και τίτλο «Her Majesty’s Life» παρουσιάστηκε στο ελληνικό κέντρο του Λονδίνου, όπου και την επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και στο Royal Festival Hall, παρουσία πολλών επισήμων.
Η ίδια η βασίλισσα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς περνάει τον περισσότερο χρόνο της στην εξοχική της κατοικία. Όμως, ο σύζυγός της, Φίλιππος, ελληνικής καταγωγής και ο ίδιος, προσκάλεσε την κ. Ευθυμίου στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να την ευχαριστήσει και να την συγχαρεί, παραδίδοντάς του δύο προσωπογραφίες της βασίλισσας. «Η αίσθηση του να ανοίγουν οι πύλες του παλατιού ήταν απερίγραπτη» δηλώνει συγκινημένη και προσθέτει «ένιωσα πολύ υπερήφανη και ως Ελληνίδα».
Η Ιωάννα Ευθυμίου έχει σπουδάσει Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αλλά και Visual Arts & Design σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο καθώς έχει κάνει και σεμινάρια στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Με δεκαέξι ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πλήθος άλλων συλλογικών, έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Θέλω να της φτιάξω ένα κείμενο πολύ Pop, όπως είναι και η τεχνική της, αλλά κολλάω, μένω μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της σελιδοποίησης της σελίδας 9 του «Νέου Κόσμου».
Γι’ αυτό θαυμάζω τους καλλιτέχνες, γιατί καταφέρνουν να ξεφύγουν, αλλά και να μας ‘ανοίξουν’ νέες οπτικές γωνίες. Ρωτάω την Ιωάννα πως τα καταφέρνει, τι την εμπνέει και τι την κινεί. «Πιστεύω πως ό,τι και να ζωγραφίσεις, όποια τεχνική και αν χρησιμοποιήσεις, με όποιο θέμα, αν το αγαπάς.. Αυτό από μόνο του σε πάει!» δηλώνει και υπογραμμίζει «βέβαια, με πάρα πολύ κόπο, πάρα πολλές θυσίες και πάρα πολύ δουλειά! Μπορεί οι οχτώ στις δέκα να είναι χαστούκια και οι δύο μόνο ευκαιρίες. Εσύ οφείλεις να συνεχίσεις!» Στην περίπτωσή της λειτούργησε το ένστικτο και η αγάπη της για την τέχνη καθώς και η «αναζήτηση καινούργιων δρόμων πάνω σ’ αυτό που έκανα» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μιλώντας για τη δουλειά της και τη ζωή της στο «Νέο Κόσμο», η επιτυχημένη καλλιτέχνης αναφέρει ότι οι πρώτες εικόνες που έχει από τη ζωή της είναι από την Αυστραλία και είναι πολύ ωραίες! «Οι πιο ωραίες» όπως χαρακτηριστικά περιγράφει μερικές από αυτές «Ο κήπος ο ‘ζωγραφιστός’ με τα λουλούδια και τις πέργολες, ξεπηδούν σαν ζωγραφικοί πίνακες οι μνήμες μου από κει. Ωραία ζωή, πηγαίναμε εκδρομές στη φύση και ψήναμε στα πάρκα όλοι μαζί. Θυμάμαι επίσης πολύ έντονα την ασπρόμαυρη τηλεόραση, την εικόνα της βασίλισσας και τη μητέρα μου που τη θαύμαζε πολύ!».
«Με το που γυρίσαμε στην Ελλάδα», όμως, συνεχίζει, «στην ηλικία των τεσσεράμισι ετών, χάσαμε τη μητέρα μου από ιατρικό λάθος. Περισσότερο σ’ εκείνη είναι αφιερωμένη η έκθεση αυτή!» λέει συγκινημένη και προσθέτει πως γι’ αυτό το λόγο το δέσιμό της με την Αυστραλία είναι πάνω από όλα συναισθηματικό και πάρα πολύ δυνατό. Μιλάει για τους συγγενείς της και θυμάται με πολύ αγάπη την φιλοξενία που της παρείχαν όταν στα δεκαοχτώ της επισκέφτηκε ξανά τη χώρα. «Μαζεύτηκαν είκοσι άτομα στο αεροδρόμιο να με υποδεχτούν! Θα μου μείνει αξέχαστη η φιλοξενία τους. Έχω πάρα πολλούς συγγενείς στην Αυστραλία, τους λατρεύω και μου λείπουν πάρα πολύ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...