Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις Συλλόγου Ποντίων Φιλαδέλφειας για την επέτειο της Γενοκτονίας

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝΒΙΛ. ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ. Ο Σύλλογος Ποντίων Φιλαδέλφειας «Ακρίτες» την προηγούμενη Κυριακή διοργάνωσε στην κοινότητα της Αγίας Σοφίας στο Τζέφερσονβιλ Πενσιλβάνιας μια σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας το οποίο τέλεσε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Πίτερ Θόνμπεργκ, συνεχίστηκαν με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτoνίας -το μοναδικό στις ΗΠΑ- και ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου της Νέας Ιερσέης και συνάμα πρώην προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Πάνου Σταυριανίδη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο νυν πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Εφη Παυλίδου - Οικονόμου, η οποία έχει αναλάβει και ρόλο της δασκάλας του χορευτικού αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του συλλόγου και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυξημένη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας.
Ο Κυριάκος Μωσαΐδης, ο οποίος είναι γραμματέας της οργάνωσης για 55 χρόνια, τόνισε ότι οι νέοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες ανήκουν στο χορευτικό του Συλλόγου που απαρτίζεται από παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών.
Ο Δημήτριος Μολοχίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Παράλληλα, συνεχάρη τους «Aκρίτες» για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης και των παραδόσεων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο συμβολισμό του Μνημείου.
Ο Δρ. Βασίλειος Θεοδωρίδης, πρώην πρόεδρος και συνάμα υπεύθυνος των φετινών εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την ανέγερση του Μνημείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι προϊόν της αγάπης των μελών και της γενναιοδωρίας του. Ανέφερε επίσης ότι οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν το 2000 και ότι τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2006.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Aναστασιάδης.
Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Πίτερ Θόρνμπεργκ μίλησε επίσης εν συντομία, ενημερώνοντας όλους τους παρόντες ότι προβλέπουν πως η καινούργια εκκλησία που προγραμματίζει η κοινότητα να έχει τελειώσει εγκαίρως για τον εορτασμό του ερχόμενου Πάσχα.
Η πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της κοινότητας και τους άλλους εκπροσώπους που παρέστησαν στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Βασίλειος Θεοδωρίδης παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Πάνο Σταυριανίδη.
«Είμεθα εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1914 των Ελλήνων του Πόντου», είπε ο ομιλητής. Και πρόσθεσε: «Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ελληνες ζούσαν στον Πόντο πριν από το 1914 από την αρχαιότητα. Από αυτό το εκατομμύριο, 342.000 εγκατέλειψαν το οικογενειακό σπίτι που είχαν για αιώνες τους και μετανάστευσαν σε νέα εδάφη μακριά από τη Τουρκία. Οι υπόλοιποι 353.000 σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους».
«Τις ψυχές τους αυτές», είπε ο ομιλητής, «δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Αρμενίων που είναι παράλληλες με των Ποντίων και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις συγκυρίες της εποχής εκείνης.
«Τις ίδιες ακριβώς μεθόδους χρησιμοποίησαν και για την εξολόθρευση του ελληνικού στοιχείου στον Πόντου. Ο κύριος αίτιος για τη γενοκτονία των Ποντίων ήταν ο πασάς Topal Osman από την Gersunda με τη σπείρα των ατάκτων μαχαιροβγαλτών του Λαζ, που με την έγκριση και τη συνενοχή της Αγκυρας οι αρχές έφεραν το θάνατο και την καταστροφή στους άοπλους Ελληνες στις πόλεις και τα χωριά του Πόντου, στην Τρίπολη, Gerasunda,Ordon, Unya και από Samsoun μέχρι τη Bafra», επεσήμανε.
«Δεν έχουμε τη διάθεση να διαιωνίσουμε την έχθρα», συνέχισε ο κ. Σταυριανίδης, «εντούτοις είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε τον κόσμο γι' αυτό που συνέβη, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές γενοκτονίες», τόνισε ο ομιλητής, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας. ΦΩΤΟ: Στο στιγμιότυπο από την κατάθεση του στεφάνου διακρίνονται οικ.κ. Βασίλης Οικονόμου, Στέιση Οικονόμου, Δημήτρης Γιαννακάκης, Βούλα Μπουικίδη, Πάνος Σταυριανίδης, Εφη Οικονόμου, Κυριακή Γερασιμίδου, Ιωάννα Γερασιμίδου, Χρήστος Νάκος, Δέσποινα Νάκου, Παρασκευή Νάκου, Κατερίνα Νάκου, Ελίνα Κατσίδη και Ηλίας Καλτσίδης.
Bookmark and
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...