Κυριακή 2 Μαΐου 2010

O Αφρικανός "πρεσβευτής του Ελληνισμού"

Είναι ο πρώτος Αφρικανός που έγραψε λογοτεχνικό βιβλίο στα ελληνικά και δηλώνει αθεράπευτα φιλέλληνας! Το 2004 το ελληνικό κράτος ανακήρυξε τον 45χρονο Σαμ Τσέκουας «πρεσβευτή του Ελληνισμού» αναγνωρίζοντας την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ο 45χρονος βιβλιοπώλης από τη Νιγηρία, που τώρα πια ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ήρθε πριν από τρεις δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Από τότε έχει γράψει και έχει εκδώσει στα ελληνικά δεκάδες βιβλία, ενώ παρουσιάζει και μια εκπομπή στο τοπικό κανάλι της ελληνικής ομογένειας με τίτλο «The Greek Spirit» («Το ελληνικό πνεύμα»)!

Ενα βιβλίο, συγκεκριμένα η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στάθηκε η αιτία για τον 45χρονο Σαμ Τσέκουας να φύγει από τη χώρα του, τη Νιγηρία, και να έρθει στην Ελλάδα: «H “Αντιγόνη” του Σοφοκλή μού κίνησε την περιέργεια για τη χώρα σας. Σπούδασα φιλοσοφική και οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Το 1986 έφυγα γιατί ήταν πολύ δύσκολο για τους αλλοδαπούς να βρουν δουλειά, και ήρθα στην Αμερική. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν βγήκε ποτέ από μέσα μου» λέει σε άπταιστα ελληνικά ο 45χρονος, ο οποίος θυμάται και πώς ένιωσε όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα: «Εψαχνα να βρω τον Σωκράτη ή τον Αριστοτέλη σε μια γωνιά να μιλούν με τον κόσμο. Γρήγορα ανακάλυψα πως η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα χώρα που έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι κάνοντας μια βόλτα στην Ελλάδα μαθαίνεις πολλά πράγματα. Αυτό δεν το ξέρουν οι ντόπιοι. Κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα πηγαίνω στο καφενείο, παραγγέλνω έναν ελληνικό καφέ και ακούω τις συζητήσεις γύρω μου. Για όλα αυτά ετοιμάζω ένα βιβλίο που θα λέγεται “Καφενειακά”».

Φθάνοντας στην Αμερική ο κ. Τσέκουας άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που δεν του δόθηκε στην Ελλάδα και άνοιξε έναν εκδοτικό οίκο. Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέχασε τη δεύτερη πατρίδα του, όπως συνηθίζει να αποκαλεί την Ελλάδα: «Αυτή τη χώρα την αγαπώ όσο τίποτε. Επίσης, οι καλύτεροι φίλοι που μπορούσα να κάνω στη ζωή μου είναι από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας έναν Ελληνα, μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί να γίνει φίλος σου για μια ζωή» λέει συμπληρώνοντας πως δεν είναι απαραίτητο να έχει γεννηθεί κανείς στην Ελλάδα για να νιώθει Ελληνας: «Η Ελλάδα δεν ανήκει μόνο στους Ελληνες. Η ιδέα της Ελλάδας ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» τονίζει, εκφράζοντας παράλληλα και το παράπονό του για την αδιαφορία της Πολιτείας για τα ελληνικά γράμματα: «Οταν είχα έρθει τον Μάιο, είπα στον κ. Πάγκαλο: “Είναι αμαρτία το ελληνικό βιβλίο να έχει την ίδια αντιμετώπιση με το ελληνικό τυρί”! Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το τυρί της και οι ακρογιαλιές της»!

Αλλα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας που επισημαίνει ο κ. Τσέκουας είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη οργάνωσης: «Στους Ελληνες αρέσει πολύ ο χορός. Μαζεύονται κάθε Σάββατο και χορεύουν. Τους λέω λοιπόν: “Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα, βάλτε ένα δολάριο για την παιδεία. Ετσι, από κάθε χορό που θα κάνετε θα βγάζετε 2.000 δολάρια, τα οποία θα πηγαίνουν για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων”. Επιπλέον, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν κυβερνιέται σωστά. Πέρσι που έμεινα για είκοσι μέρες στην Ελλάδα θέλησα να εξαγάγω είκοσι κούτες με βιβλία. Μου βγήκε η χολή. Ακόμη και ο Ελληνας φίλος μου που με πήγε στο τελωνείο μού είπε: “Σαμ, μη με ξαναφέρεις εδώ”»!

«Ο φίλος μου Γιώργος Παπανδρέου»!

Οπως λέει στη συνέχεια ο 45χρονος από τη Νιγηρία, ένας από τους φίλους που έκανε στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου: «Με τον κ. Παπανδρέου γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Τότε ήμουν πρόεδρος των Αφρικανών φοιτητών. Είχα κάνει δυο - τρεις εκδηλώσεις και είχε έρθει. Είναι πολύ συμπαθής. Οταν τον είδα στην Αμερική, με θυμόταν και μου είπε: “Σαμάκι, τι κάνεις;”».

Ο κ. Τσέκουας... επιμένει ελληνικά και σε ό,τι αφορά τη διατροφή του: «Ψωνίζω ελληνικά προϊόντα από ένα μαγαζί στην Αστόρια. Το αγαπημένο εστιατόριο των παιδιών μου είναι ελληνικό και λέγεται “Αγνάντι”» καταλήγει!
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...