Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Γυναικεία υπόθεση, με ελληνική υπογραφή, το ποδόσφαιρο και το Μουντιάλ του 2010


Την αποκαλούν “στρογγυλή θεά”, στη θέα της παραληρούν οι “πιστοί” των γηπέδων και οι περισσότεροι τη θεωρούν καθαρά ανδρική υπόθεση. Οι περισσότεροι…όχι όμως και η Αναστασία Τσίχλα, η αποκαλούμενη και “σιδηρά κυρία” του ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής.
Για την Αναστασία Τσίχλα, μέλος της FIFA, πρώην πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας στη Νότια Αφρική και “κινητήρια δύναμη” της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί το 2010 στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, η μπάλα, το ποδόσφαιρο, είναι απλά… τρόπος ζωής.
Η κ. Τσίχλα γεννήθηκε στην Αθήνα και μόλις στα 12 της χρόνια μετανάστευσε με την οικογένειά της στο νότιο αυτό άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Η αγάπη για το ποδόσφαιρο είναι, όπως δήλωσε με περηφάνια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “οικογενειακή υπόθεση”. Ο σύζυγός της Άγγελος υπήρξε τερματοφύλακας στον Ατρόμητο Περιστερίου και “πέρασε” από την εθνική νέων της εποχής του, ενώ και ο πατέρας της περιέβαλε πάντα με περισσή αγάπη το χώρο του ποδοσφαίρου.
Η οικογένεια Τσίχλα είναι γνωστή για την επιχειρηματική της δράση, αλλά με μια απλή αναζήτηση σε κάποια από τις μηχανές του διαδικτύου ανακαλύπτει κανείς πως το ποδόσφαιρο και όχι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που φιγουράρουν στην κορυφή του καταλόγου των δραστηριοτήτων, κάτω ακριβώς από το όνομα της Αναστασίας Τσίχλα.
“Υπάρχει μια αγάπη, ένας σεβασμός στην οικογένεια για το ποδόσφαιρο, το οποίο και προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε με τις δραστηριότητές μας στο χώρο της Νότιας Αφρικής” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσίχλα. Άλλωστε, η ίδια και ο σύζυγός της ήταν στο παρελθόν ιδιοκτήτες μιας εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της αφρικανικής αυτής χώρας, της “Mamelodi Sundowns”, την οποία και οδήγησαν στην κορυφή.
Σήμερα, η κ. Τσίχλα ασχολείται με το μεγάλο “αθλητικό στοίχημα” της Νότιας Αφρικής, τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2010 και όπως λέει η ίδια, τα έργα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η χώρα θα είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει τη μεγάλη αυτή γιορτή του ποδοσφαίρου.
Το πρώτο “crash test” για τους διοργανωτές είναι, όπως εξηγεί η κ. Τσίχλα, το “Confederation Cup”, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο, περίπου έναν χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στο οποίο θα δοκιμαστεί κατά κάποιον τρόπο η ετοιμότητα της Νότιας Αφρικής να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση. Για τη διευθύντρια της οργανωτικής επιτροπής, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα αποτυχίας. “Όλα θα είναι έτοιμα”, διαβεβαιώνει.
Για την κ. Τσίχλα, το “στοίχημα” του ποδοσφαίρου δεν περιορίζεται απλά στην καλή διοργάνωση του Μουντιάλ. Το ποδόσφαιρο είναι γι’ αυτήν ένας ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος, θα πρέπει να απαλλαγεί από στοιχεία που τον ταλαιπωρούν, όπως το φαινόμενο της βίας. Όπως, μάλιστα, λέει, στη Νότια Αφρική, οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν κατορθώσει να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο συνεννόησης που η βία και τα επεισόδια δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Η ίδια έχει θέσει ακόμη έναν στόχο, ίσως τον υψηλότερο: να βάλει όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες στο χώρο του ποδοσφαίρου και δη σε θέσεις-κλειδιά. Η γυναικεία παρουσία στο ποδόσφαιρο, όπως λέει, θα κάνει το χώρο καλύτερο, πιο “συμμαζεμένο”, πιο οργανωμένο. Από τη θέση της προέδρου της ομοσπονδίας του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική που, όπως σημειώνει έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, “φλερτάρει” μάλιστα με την ιδέα της διοργάνωσης και του παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικείου ποδοσφαίρου του 2015!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...