Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ζωγράφισαν σβάστικες σε ελληνική εκκλησία

«Πάγωσαν» οι εκατοντάδες ομογενείς πιστοί που πήγαν να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Οκλαντ στην Καλιφόρνια όταν αντίκρισαν τους τοίχους στην πρόσοψη της εκκλησίας καλυμμένους από έναν τεράστιο αγκυλωτό σταυρό και δεκάδες ρατσιστικά και σεξιστικά συνθήματα!

Η εκκλησία της Αναλήψεως στη λεωφόρο Λίνκολν είχε μείνει μόνο για λίγες ώρες κλειστή και αφύλακτη μετά τη Λειτουργία για το Σάββατο του Λαζάρου και ώσπου να ξεκινήσει η πρωινή Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων. Ωστόσο, το διάστημα ήταν αρκετό για τους άγνωστους δράστες που πέρασαν εκεί όλη τη νύχτα για να αφήσουν τα εξοργιστικά τους «έργα» στους εξωτερικούς τοίχους της.

Το γκράφιτι που έκαναν στον ναό περιλάμβανε από ρατσιστικά σύμβολα, σβάστικες και αντιχριστιανικά σκίτσα με σεξιστικό περιεχόμενο ώς υβριστικά συνθήματα κατά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και μηνύματα με βλασφημίες και σεξουαλικά υπονοούμενα. Αμέσως οι υπεύθυνοι της ενορίας κάλεσαν την αστυνομία, αξιωματικοί της οποίας φωτογράφησαν τα ανίερα έργα στους τοίχους και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

«Πρόκειται για ένα από αυτά που χαρακτηρίζουμε ως εγκλήματα μίσους και συνήθως έχουν εθνικιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα» είπε στους ενορίτες ο επικεφαλής αξιωματικός. Τη Μεγάλη Δευτέρα, συνεργεία του δήμου καθάρισαν τα ανατριχιαστικά σύμβολα και συνθήματα ώστε να μην προκαλούν το αίσθημα των πιστών. Ο πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου Τζορτζ Πολύζος ανέλαβε να θωρακίσει τον ναό με σεκιούριτι και κάμερες κλειστού κυκλώματος. «Και άλλη φορά μας έχουν κάνει γκράφιτι, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Αυτή τη φορά υπήρχε πολύ μίσος σε αυτά που ζωγράφισαν» είπε.

Ως «εξωφρενικό και απρόσμενο» χαρακτήρισε τον βανδαλισμό στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Οκλαντ ο πρόεδρος της AHEPA Νίκολας Καρακώστας που κάλεσε τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής να καταδικάσουν το γεγονός και επισήμανε ότι η έρευνα της αστυνομίας θα φτάσει ώς το τέλος.

«Η συμπεριφορά αυτών που επέλεξαν να μιάνουν έναν ιερό χώρο λατρείας δεν θα γίνει αποδεκτή. Καταδικάζουμε με όλη μας την καρδιά τέτοιες ενέργειες εις βάρος οποιουδήποτε ναού, οποιουδήποτε δόγματος. Η εκκλησία πρέπει να είναι σεβαστή ως τόπος ειρήνης, προσευχής και ασύλου. Παράλληλα, είναι και τόπος συγχώρεσης και προσευχόμαστε ώστε αυτοί που διέπραξαν αυτή την επονείδιστη πράξη να μετανοήσουν και να προσπαθήσουν να ζήσουν εν ειρήνη» τόνισε σε μήνυμά του ο μητροπολίτης του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος.



ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...