Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

postheadericon Δυο Έλληνες ποιητές της Καλιφόρνιας στην Ελλάδα


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Απόπειρα, παρουσιάζει τις νέες ποιητικές συλλογές Άνθη του θερμοκηπίου του Νάνου Βαλαωρίτη και Ξεφλουδίζοντας το ποίημα του Ντίνου Σιώτη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Μαΐου 2010 στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Έχει τιμηθεί με το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1959, για τη συλλογή του Κεντρική στοά, με το Πρώτο Βραβείο το 1983, για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες, με το Βραβείο της Αμερικανικής National Poetry Association το 1996, με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 1998, για το βιβλίο του Μοντερνισμός, πρωτοπορία και «Πάλι», με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη το 2004, και τέλος με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας το Δεκέμβριο του 2009, για το σύνολο του έργου του. Απ' το 1968 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια.

O Nτίνος Σιώτης γεννήθηκε στην Τήνο το 1944, σπούδασε Νομικά και Συγκριτική λογοτεχνία στην Αθήνα και το Σαν Φρανσίσκο όπου έζησε από το 1971 έως το 1982. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία ποίησης και μυθοπλα σίας και 11 λογοτεχνικά και πολιτικά περιοδικά στην Ελλάδα και την Αμερική. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρουμανικά και κινεζικά. Σήμερα εκδίδει το ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό, τα «(δέ)κατά».

Τους δυο ποιητές συνδέει η Πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς πέρασαν καθοριστικό μέρος της ζωής τους στο Σαν Φρανσίσκο.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:  Γιάννης Κακουλίδης, συγγραφέας, Μαρία Μοίρα, αρχιτέκτονας, Λίνα Πανταλέων, κριτικός λογοτεχνίας, Χρύσα Σπυροπούλου, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...