Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Oμογενής o κορυφαίος τοξικολόγος της Αυστραλίας


Είναι ο νεώτερος διευθυντής όλων των εποχών στο Τμήμα Τοξικολογίας του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικών Ερευνών της Βικτώριας. Ο ομογενής Δημήτρης Γεροσταμούλος, θεωρείται όμως και παρά το νεαρό της ηλικίας του, ένας από τους κορυφαίους ιατροδικαστές τοξικολόγους της Αυστραλίας. Ίσως ο πλέον πολλά υποσχόμενος επιστήμονας της Αυστραλίας στον τομέα της Τοξικολογίας. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη, σπούδασε Φαρμακευτική και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Monash, και από τα 20 χρόνια του μέχρι σήμερα το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικών Ερευνών της Βικτώριας έχει γίνει το «δεύτερο σπίτι του». Εκεί ολοκλήρωσε πριν από περίπου 10 χρόνια, το διδακτορικό του και μεταδιδακτορικό του πτυχίο και εκεί τον συνάντησα.
Πολυγραφότατος επιστήμονας, που έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Scientific Commons, Journal of Forensic Sciences και στο περιοδικό της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατροδικαστών Τοξικολόγων, του οποίου είναι και αρχισυντάκτης.
 Το Ινστιτούτο είναι ο χώρος που καταλήγουν όλοι όσοι πεθαίνουν κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες. Είναι ο χώρος που ο θάνατος είναι νωπός και ο ανθρώπινος πόνος περπατά ζωγραφισμένος σε χαμένα μάτια και πρόσωπα στους διαδρόμους του. Η δουλειά του Δημήτρη είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτούς που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έχασαν τον άνθρωπό τους. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες της Βικτώριας κρέμονται από τα χείλη του Δημήτρη που εξετάζει σε ετήσια βάση τα δείγματα 6.000 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κάτω από μυστήριες συνθήκες. Θύματα δολοφονιών, τροχαίων άλλων ατυχημάτων, αυτοκτονιών είναι το αντικείμενο έρευνας του ιατροδικαστή τοξικολόγου.
Φρικτή δουλειά θα σκεφτεί κανείς. Ο ίδιος δεν το αρνείται. αλλά προσπαθεί να βλέπει και την άλλη…  όψη του νομίσματος. Πέρα από τα συγκλονιστικά, που είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν σε καθημερινή βάση σε έναν τέτοιο χώρο εργασίας, αναφέρεται στην κοινωνική προσφορά του Ινστιτούτου σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Μιλά για τον έλεγχο των οδηγών για ναρκωτικά. Η ομάδα του ήταν αυτή που έπεισε την πολιτειακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην επάνδρωση των οχημάτων ελέγχου αλκοόλ στους οδηγούς με τις ειδικά τεστ για χρήση κάνναβης. Οι δικές του έρευνες σε συνάρτηση με αυτές της ομάδας των 25 επιστημόνων του Ινστιτούτου της οποίας και ηγείται εδώ και περίπου 10 χρόνια, έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...